Nieuws van donderdag 23 januari 2020

Radio Télé Luxembourg Nederland | RTL 4 | De Bauers in Argentinië | 20.30 uur |

Frans en Mariska bezoeken een muziekschool om de bandoneon af te leveren, die ze uit Nederland hebben meegenomen. Ook gaan ze langs bij een lamahouder, waar de spuugreputatie van de dieren voor angstige momenten zorgt. Voordat Frans en Mariska uit Nederland vertrokken voor de opnamen van De Bauers in Argentinië, gaf Carel Kraayenhof ze een bandoneon mee. Of zij dit typisch Argentijnse muziekinstrument in het land van herkomst wilden afleveren. In deze aflevering bezoekt de familie Bauer het dorpje Purmacara, dat bekend is vanwege de nabijgelegen heuvel met zeven kleuren. Daar vinden ze een muziekschool dat het instrument dankbaar in ontvangst neemt. Uiteraard kan Frans het niet nalaten ook muziek te maken. Daarna bezoeken ze Carlos. Hij houdt lama’s die hij inzet tijdens de wandeltochten die hij organiseert. Frans en Mariska houden gepaste afstand tot de dieren, omdat ze bang zijn dat de lama’s gaan spugen. Tot slot eten ze een hapje bij de Nederlandse Letty.

Nederlandse Publieke Omroep | NPO TV 1 | Over mijn lijk | 21.25 uur |

In Over mijn lijk komt de familie van Mirjam bij elkaar om samen met haar en haar huisarts een wilsverklaring voor euthanasie te bespreken. De dood voelt nog ver weg, maar ze wil haar zaakjes wel vast geregeld hebben.

De dertigjarige maatschappelijk werkster uit Nijverdal vocht al een tijd tegen baarmoederhalskanker toen de programmamakers voor het eerst contact met haar legden. Ze waren Mirjam op het spoor gekomen door een crowdfunding die haar naasten hadden georganiseerd zodat ze haar bucketlist kon uitvoeren. De actie werd een groot succes. Er was genoeg geld opgebracht om Mirjams grote droom te verwezenlijken: een reis naar Nieuw-Zeeland, samen met haar grote liefde Ruben. Die vroeg haar aan de andere kant van de wereld, onder een waterval ten huwelijk.

Talpa | SBS 6 | Mr. Frank Visser doet uitspraak | 21.30 uur |

Jan en Mary schaffen een tweedehandsauto aan bij een bedrijf uit Veenendaal. Het brikkie heeft zo veel problemen dat ze hun oude auto terug willen. Ze krijgen het met de verkoper aan de stok over een coulanceregeling. ‘De heks uit Disneyland’, dat was de omschrijving die Mary naar haar hoofd krijgt geslingerd in Mr. Frank Visser doet uitspraak. De Veenendaalse was dan ook erg boos in een telefoongesprek met een autohandelaar. Die had haar en haar man Jan een krakkemikkig tweedehandsje aangesmeerd, dat al snel zo veel gebreken vertoonde dat ze hem zo snel mogelijk weer omruilden voor hun oude vertrouwde Renaultje. Garagehouder Gerrit beloofde aanvankelijk haar 200 euro terug te betalen, uit coulance. Maar Mary was volgens de autoverkoper tijdens het telefoongesprek met hem zo uit haar dak gegaan dat hij terugkomt op zijn belofte. Geen cent krijgt ze, bezweert hij. Mr. Visser en Viktor Brand proberen de strijdende partijen te kalmeren en dit geschil op te lossen.

Den Haag/Jeruzalem | Koning Willem-Alexanderover Holocaust: ‘Hoe kan mensheid zoiets verschrikkelijks doen’

Koning Willem-Alexander noemt zijn bezoek aan Israël een bijzonder bezoek. Hij is in het land voor het World Holocaust Forum, waar de bevrijding van het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz 75 jaar geleden wordt herdacht. ‘Ik loop bijna 53 jaar op deze aardbol rond en vraag me iedere keer af hoe de mensheid tot zoiets verschrikkelijks in staat is geweest’, zei koning Willem-Alexanderna een bezoek op eigen initiatief aan herdenkingscentrum Yad Vashem.

Hij noemde hun verhalen monumenten in de tijd. Volgens hem is het erg belangrijk om te laten zien dat iets als de Jodenvervolging nooit meer mag gebeuren. ‘Zelfs in een tijd waarin het antisemitisme weer begint op te kruipen, waarin mensen de vraag stellen of het echt zo erg is geweest, waarin zij beginnen te relativeren, moeten we echt zeggen: nee, dit mag nooit nooit nooit meer gebeuren’. ‘Het heeft heel veel indruk gemaakt op mij om mensen te spreken die de Holocaust hebben meegemaakt en dan toch weer vertrouwen hebben gekregen in de mensheid en in staat zijn weer een leven op te bouwen’.

Drimmelen | Postboot Biesbosch stopt na 125 jaar

PostNL stopt met het bezorgen van de post per boot in de Biesbosch. Voor de vijf laatste bezorgadressen in het gebied wordt aan een andere oplossing gewerkt. ‘De postboot is voor vijf adressen en slechts enkele brieven zo’n drie uur per dag onderweg. Dat is te duur en te omslachtig. We zijn met de bewoners waar we de post nog met de boot bezorgen in overleg voor een maatoplossing, zegt een PostNL-woordvoerder

De route is bijna 125 jaar gevaren. De ‘echte’ postboot wordt al enige tijd niet meer gebruikt. ‘De post wordt nu bezorgd met een polyester vletje’, vertelde Cees Schuller, die een boek schreef over de postbezorging in de Biesbosch.

‘De echte postboot is in 1979 in de vaart genomen en daar is in de laatste tien jaar geen onderhoud meer aan gepleegd. Dat bootje, van meer dan veertig jaar oud, was geen visitekaartje meer voor PostNL. Ik heb aanwijzingen dat ze per 1 maart 2020 al gaan stoppen’. Oud-postbode Cor de Wijs ging in 2011 met pensioen, na veertig jaar de post te hebben bezorgd over het water.

Bij zijn afscheid vertelde hij: ‘Dit bootje is eigenlijk voor een groot deel mijn huis geweest. Als je bedenkt hoeveel uren ik hier doorgebracht heb’. In al die jaren kreeg hij een hechte band met de bewoners: ‘De mensen die er wonen zijn schatten. Dat zijn grote vrienden van me geworden, dat is eigenlijk familie’.

Utrecht | Beter mobiel bereik op Centraal Station Utrecht

Op station Utrecht Centraal is een nieuw mobiel netwerk aangelegd. T-Mobile, Vodafone en KPN hebben dat gedaan in samenwerking met ProRail en de NS. De upgrade was nodig omdat de verbinding niet meer optimaal was. Dat kwam door de ingrijpende verbouwing van het grote station en de toegenomen drukte. Het nieuwe systeem is ook geschikt voor de nieuwe generatie mobiele netwerken, zoals 5G. Hierdoor is de mobiele dekking en de capaciteit van het systeem nu een veelvoud van wat het eerst was. Boven de perrons hangen nu nieuwe antennes. Bureau Spoorbouwmeester was hier nauw bij betrokken. Die gaat over de vormgeving als er iets op stations wordt verbouwd. De antennes hebben speciaal ontworpen kappen gekregen. Ze komen in de toekomst ook in andere stations te hangen. De NS houdt het mobiele netwerk de komende weken nauwlettend in de gaten. Als het nodig is kunnen er nog aanpassingen gedaan worden.

Middelburg/Vlissingen | Zeeuwen willen zekerheid van kabinet over marinierskazerne – Staatssecretaris van Defensie heeft voorgesteld om niet naar Vlissingen te verhuizen

Zeeuwse bestuurders willen dat het kabinet bevestigt dat de komst van de marinierskazerne naar Vlissingen doorgaat. Het kabinet nam in 2012 het besluit dat de mariniers van Doorn naar Vlissingen zouden worden overgeplaatst. Maar de definitieve verhuizing is daarna verschillende keren uitgesteld, onder meer omdat veel mariniers het korps verlaten.

Onder de militairen is veel weerstand tegen overplaatsing naar Zeeland. Gedeputeerde Staten van Zeeland, burgemeester en wethouders van Vlissingen en de dijkgraaf van het Waterschap Scheldestromen willen nog deze week de verzekering van het kabinet dat verplaatsing van de kazerne naar Vlissingen niet ter discussie staat. Ze hebben daarover een brief gestuurd aan staatssecretaris Barbara Visser en minister-president Mark Rutte.

Volgens de provincie, de gemeente en het waterschap gaan er geruchten dat het kabinet vorige week heeft gepraat over vestiging van de nieuwe kazerne in Apeldoorn, bij Nieuw-Milligen, in plaats van in Vlissingen. De briefschrijvers noemen de vestiging van de kazerne in Vlissingen van groot belang: De Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne is immers een compensatie voor de circa 1600 hoogwaardige arbeidsplaatsen die door het vertrek van tal van overheidsdiensten uit Zeeland verloren zijn gegaan in de periode tussen 2000 en 2012. Volgens provincie, gemeente en waterschap levert de kazerne in Vlissingen direct zo’n 2000 banen op en circa 28 miljoen euro per jaar aan extra bestedingen. De ondertekenaars gaan ervan uit dat ‘een betrouwbare rijksoverheid zich aan de gemaakte afspraken houdt’. Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie heeft in het kabinet voorgesteld om de marinierskazerne niet naar Vlissingen te verhuizen.

Rotterdam | Tijdelijke bewoners Tweebosbuurt moeten wel hun huis uit

Honderden tijdelijke bewoners van de Tweebosbuurt in Rotterdam-Feijenoord hebben een brief gekregen van vastgoedbeheerder Alvast, met de mededeling dat ze voor 1 april 2020 hun woning uitmoeten. Het gaat om mensen met een tijdelijk huurcontract. Het bedrijf is wettelijk verplicht om de beëindiging van het tijdelijke contract vooraf aan te kondigen. Voor antikraak-contracten gelden andere regels.

Woningcorporatie Vestia wil in de Tweebosbuurt ruim vijfhonderd woningen slopen en daar grotere en duurdere woningen voor in de plaats zetten. Een deel van die woningen wordt nu verhuurd via Alvast. Een deel van de bewoners van de volksbuurt verzet zich tegen de sloop en de plannen van Vestia. Zij werden door de rechter in het gelijk gesteld, toen Vestia de huurcontracten met deze bewoners wilde opzeggen.

Groningen | Versterking huizen in het aardbevingsgebied wordt vlot getrokken – Bewoners hoeven minder lang te wachten

Groningers in het aardbevingsgebied hoeven straks minder lang te wachten op een veilige woning. Dat is de uitkomst van afspraken die het Rijk van middag heeft gemaakt met Groninger bestuurders en topambtenaren. De nieuwe plannen zijn nodig om de moeizaam lopende versterkingsoperatie weer op gang te krijgen. Tot nu zijn er 26.000 gebouwen die mogelijk versterkt moeten worden.

Een van de maatregelen is dat aannemers en bewoners een belangrijkere stem krijgen. Waar woningen tot voor kort van dak tot fundering werden doorgerekend door ingenieurs om te kijken wat nodig is om ze aardbevingsbestendig te maken, wordt die stap straks overgeslagen. Aannemers gaan voortaan samen met de bewoner door hun huis heen. Op basis van de kennis en ervaring van de bouwers, wordt bekeken hoe een woning verstevigd moet worden.

Daarna kan vrij snel worden gestart met het versterken. De verwachting is dat het aanpakken van een woning een half jaar sneller kan. Commissaris van de Koning René Paas is tevreden: ‘We hebben veertien afspraken gemaakt om de versterking te versnellen. We moeten dit jaar wel feitelijk laten zien wat ze waard zijn’. ‘De eerste maanden van dit jaar willen we duizend woning aardbevingsbestendig opleveren’, vervolgt René Paas . Hoeveel dat aan het einde van het jaar moeten zijn, kan hij nog niet zeggen.

Minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken reageert: ‘Ik ben voorzichtig met getallen. Het is een ingewikkelde klus. Er zullen ook zaken fout gaan. Daar moeten we dan op reageren’.

Utrecht | Misbruikrapport Jehovah’s Getuigen moet worden vrijgegeven

Het rapport van de Universiteit Utrecht over seksueel misbruik bij de Jehovah’s Getuigen moet openbaar gemaakt worden. Met die beslissing verwerpt de Utrechtse rechtbank het verzoek van de geloofsgemeenschap om het onderzoeksrapport niet te publiceren. Het kort geding draait om een rapport dat de universiteit in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft opgesteld, na berichten over seksueel misbruik binnen de Jehovah’s Getuigen, waarbij de meldingen intern werden afgehandeld door mensen uit de gemeenschap zelf.

Jehovah’s Getuigen heeft het rapport al ingezien, en kwalificeert het als ‘onjuist en onrechtmatig’. Nu de rechter publicatie heeft goedgekeurd, stuurt minister Sander Dekker het naar verwachting vandaag nog naar de Tweede Kamer.

Hierden | Overvallers houden echtpaar in Hierden urenlang vast

Twee mannen hebben woensdag een echtpaar overvallen in hun woning aan de Zuiderzeestraatweg in Hierden. Ze hebben de slachtoffers enkele uren vastgehouden, meldt de politie donderdag. De daders sloegen rond 10.30 uur toe bij het huis. Ze bedreigden de bewoners en dwongen hen de sleutels van hun grijze Porsche Cayenne af te geven

Volgens de politie gingen de overvallers er rond 14.00 uur vandoor met de auto van het echtpaar. De Porsche is later teruggevonden op het industrieterrein Overveld in Harderwijk. De politie vermoedt dat ze daar via het bosgebied naartoe zijn gereden. De politie hoopt op tips van getuigen. Kunt u het één en ander melden hierover bel dan de politie: 0900-8844. Of Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000

Welkom bij het Holland Magazine