Nieuws van dinsdag 7 januari 2020

Talpa | SBS6 | De 25 …| 20.30 uur |

De 25 meest onvergetelijke momenten van de koninklijke familie. Zoals de inhuldiging van koning Willem-Alexander, de wereldberoemde traan van Máxima, de filmpjes van Lucky TV, de prachtige jurken van Máxima, van commentaar voorzien door Sandra Schuurhof | verslaggever Koninklijk Huis en presentatrice Hart van Oranje | Evert Santegoeds | hoofdredacteur Privé |, Josine Droogendijk | modejournalist | en Menno Swart | regeringsvliegtuig-deskundige |.

Om 22.30 uur Hart van Nederland op SBS6
Toegankelijk nieuwsprogramma dat het gesprek van de dag op verrassende wijze in beeld brengt.

Radio Télé Luxembourg Nederland | RTL 4 | Five days inside | 21.25 uur |

Presentatrices Angela Groothuizen, Caroline Tensen en Natasja Froger bezoeken instellingen in Nederland waar je normaal niet zomaar binnenkomt. oor vijf dagen mee te doen aan het leven in de instelling proberen zij erachter te komen hoe het is om er te wonen, te werken en te slapen.

Natasja Froger gaat vijf dagen logeren in Raamsdonksveer bij Centrum voor Huntington De Kloosterhoeve. Daar worden mensen verzorgd die lijden aan de ernstige, erfelijke hersenziekte Huntington. Natasja leeft mee met het personeel en vooral met de patiënten. Ze ziet wat de ziekte met mensen doet en hoe hele gezinnen en meerdere generaties worden getroffen door de progressieve, dodelijke aandoening. Maar ook hoe er ondanks alle ellende, altijd weer lichtpuntjes zijn.

Nederlandse Publieke Omroep | NPO TV 2 | De lokroep | 22.20 uur |

Ruim vijftien jaar na de moord op Theo van Gogh kijkt onderzoeksjournalist Sinan Can naar het moslimextremisme in Nederland. Waar begon het en wat drijft Nederlandse jongeren om zich op te offeren voor de jihad?. Na zijn documentairereeksen Voorbij de grenzen van Saoedi-Arabië en Sinan zoekt de klas van Elias richt onderzoeksjournalist Sinan Can zich in De lokroep op het extremisme in Nederland. Saoedi-Arabië is een bondgenoot van het Westen, maar ondermijnt onze samenleving ook met extremistisch en terroristisch gedachtegoed. Waar dat toe kan leiden, laat Sinan Can zien in deze driedelige documentaireserie. Al in 2002 maakte de Binnenlandse Veiligheidsdienst BVD | later dat jaar omgedoopt tot AIVD | melding van ronselpraktijken voor de jihad in de Al-Fourqaanmoskee in Eindhoven, twee jaar later vermoordde Mohammed B. van de zogenoemde Hofstadgroep Theo van Gogh. Sinan Can wil weten wat jongeren tot extremisme drijft en spreekt een oud-jihadist die in de jaren 90 al actief was.

Den Haag | Meerderheid CDA- en VVD-burgemeesters grotere gemeenten wil verbod op vuurwerk – Vuurwerk veroorzaakt leed en verdriet

Het overgrote deel van de CDA- en VVD-burgemeesters in de honderd grootste gemeenten in Nederland wil een geheel of gedeeltelijk verbod op vuurwerk. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS. Van de circa 25 burgemeesters waarmee de NOS contact had, waren er maar twee die een vuurwerkverbod niet nodig vonden. De VVD en het CDA in de Tweede Kamer zijn tegen een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk. Het CDA wil wel een eind maken aan zware vuurpijlen. Maar de meeste burgemeesters van deze partijen zijn wel degelijk voor een gedeeltelijk verbod op vuurwerk. ‘Dat is namelijk waar we knallende koppijn van krijgen. Letterlijk en figuurlijk. Al jarenlang en steeds heftiger’, zei burgemeester Koen Schuiling | VVD | van Groningen in zijn nieuwjaarstoespraak. Hij pleit, net als elf andere burgemeesters, voor een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk.

Negen CDA- en VVD-burgemeesters gaan nog een stap verder en willen een totaalverbod op consumentenvuurwerk in Nederland. “De negatieve gevolgen van vuurwerk gaan over grenzen van acceptatie en tolerantie heen”, zegt burgemeester Lucas Bolsius | CDA | van Amersfoort. Hij wil graag met de andere burgemeesters overleggen over de meest effectieve aanpak om zo’n verbod te handhaven. ‘Hoe kan bijvoorbeeld een landelijk verbod op vuurwerk worden gehandhaafd als in aangrenzende landen wel vuurwerk te koop is?’. De gemeenten Gooise Meren en Haarlemmermeer werken met vuurwerkvrije zones en zijn daar tevreden over. Alkmaar doet dat ook, maar overweegt strengere maatregelen voor de volgende jaarwisseling. Of die er komen is afhankelijk van een uitgebreide evaluatie van de jaarwisseling 2019-2020. Ook Venlo vindt het te vroeg om daar nu al uitspraken over te doen.

Eerder vandaag werd duidelijk dat er nu ook een meerderheid is in de Tweede Kamer die een eind wil maken aan gevaarlijk vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Het gaat om de twee coalitiepartijen D66 en de ChristenUnie en de oppositiepartijen GroenLinks, SP, PvdA, Partij voor de Dieren, 50 Plus, SGP, DENK en de eenmansfractie van het Tweede Kamerlid Van Kooten-Arissen; in totaal 76 zetels. Commentaar: Het is klaar als het om vuurwerk gaat. Vuurwerk word gericht op een bank in een portiek van een flat; een vader een kleuter komen om in Arnhem. In Urk wordt vuurwerk gebruikt als wapen om wraak te nemen. Door vuurwerk verliezen mensen ogen en ledematen. Vuurwerk kost mensen hun leven of worden door dat vuurwerk verminkt omdat ze er naar keken. Vuurwerk veroorzaakt leed en verdriet. Afschaffen.

Kootwijkerbroek | Mond- en klauwzeer-ruimingen in 2001 terecht in Veluws dorp

De overheid heeft in 2001 terecht het besluit genomen om 60.000 dieren te doden in Kootwijkerbroek tijdens de uitbraak van mond- enklauwzeer. Dat is het oordeel van het College van Beroep voor het bedrijfsleven. De hoogste economische rechter in Nederland veegde de beroepen van veehouders die de zaak hadden aangespannen, van tafel. In 2001 brak de besmettelijke dierziekte mond- en klauwzeer uit in Nederland. In Kootwijkerbroek werd op een bedrijf één dier positief getest. Dat leidde tot een besmetverklaring waarop de dieren op het bedrijf en de omgeving werden gedood. Veehouders en sympathisanten geloofden de positieve test niet en verzetten zich tegen het ruimen van de dieren. Dat leidde tot blokkades en rellen, en later tot een juridische strijd die meer dan achttien jaar heeft geduurd. Volgens het College van Beroep voor het bedrijfsleven hebben de boeren hun kritiek op de laboratoriumtesten niet hard kunnen maken. Omdat de zaak zich zo lang heeft voortgesleept, krijgen de veehouders een vergoeding voor de geleden emotionele schade.

Met de uitspraak komt een einde aan een zeer langlopend proces van waarheidsvinding, reageert LTO Nederland. ‘Het was een verschrikkelijke periode voor de getroffen veehouders, hun dieren en hun omgeving. Het vonnis | hoe teleurstellend het voor veel boeren in Kootwijkerbroek ook is | doet niets af aan de tomeloze inzet van stichting Onderzoek MKZ-crisis Kootwijkerbroek om helderheid te krijgen over de gebeurtenissen in 2001’.

Minister Carola Schouten van Landbouw zegt in een reactie dat het goed is dat er nu duidelijkheid is. De hele kwestie maakte volgens haar veel emoties los en heeft nog altijd impact. ‘Het is een situatie die niemand heeft gewild’, aldus de bewindsvrouw. De minister zegt nog steeds in gesprek te zijn met boeren in Kootwijkerbroek.

Urk | Lasten omhoog als voormalige eilandbewoners hun afval niet beter scheiden

Urkers moeten hun afval beter gaan scheiden, anders gaan de kosten de komende jaren flink omhoog. Dat heeft waarnemend burgemeester Ineke Bakker maandagavond gezegd tijdens haar nieuwjaarstoespraak. Een gezin betaalt dit jaar gemiddeld 350 euro aan de afvalstoffenheffing. Als het gedrag van de inwoners niet verandert, komt daar volgend jaar gemiddeld 75 euro bij. Ineke Bakker roept de Urkers op om er serieus mee aan de slag te gaan.

‘Om de verwerking van ons afval betaalbaar te houden, moet er echt iets veranderen in het gedrag. We kunnen niet langer alles in de grijze container blijven gooien. Dan wordt het onbetaalbaar’. In december 2019 is de gemeenteraad akkoord gegaan met nieuw beleid voor de afvalinzameling om de kosten te besparen.

Met ingang van dit jaar wordt het plastic-, blik- en drinkpakkenafval één keer in de twee weken opgehaald. Dat was één keer per vier weken. Vanaf april wordt de grijze restafvalcontainer nog maar één keer per maand geleegd. Nu gebeurt dat nog één keer in de twee weken. Het doel van de nieuwe inzameling is de hoeveelheid restafval terug te dringen. Gezinnen op Urk stoppen nu gemiddeld 214 kilo per jaar in de restafvalkliko. Dat moet teruggebracht worden naar 100 kilo.

Feiten van de overheid: De overheid wil dat er in 2020 minder huishoudelijk afval is. En dat 75% van dat afval wordt gescheiden. Daarmee gaat het restafval omlaag van ongeveer 250 kilo per inwoner per jaar in 2014, naar 100 kilo in 2020. Nu gooit elke Nederlander per week 4 kilo ongescheiden huishoudelijk afval weg. Dit aantal kan omlaag als gemeenten het voor de burger makkelijker maken om afval te scheiden.

Amsterdam | Politie vindt groot aantal messen bij een groep minderjarigen in de hoofdstad

Agenten hebben in Amsterdam gistermiddag een groep van vijf jonge tieners opgepakt met een groot aantal steekwapens op zak. Op een foto van de politie is onder meer een kapmes, ijsbijl en een legermes te zien. De minderjarigen werden aangehouden na een melding van een straatroof in stadsdeel Oud-Zuid. De jongste is 11 jaar, de oudste 16. Twee jongens zijn 14 jaar en een is er 15. Een wijkagent van de politie Amsterdam Zuid-Buitenveldert zegt zich ernstige zorgen te maken over het toenemende aantal wapens dat hij ziet bij minderjarige jongeren. ‘Ik heb er geen woorden voor, u wel?, schrijft hij in een bericht op sociale media. De agent roept ouders op hun kinderen beter in de gaten te houden. Eind oktober schreven koepelorganisatie Sociaal Werk Nederland en Stichting HALT nog een brandbrief naar de Tweede Kamer. Daarin pleitten de organisaties het aantal jongerenwerkers te verhogen van twee- naar twintigduizend. Zo zou voorkomen kunnen worden dat jongeren in handen van criminelen vallen.

Amsterdam | Openbaar Ministerie: Arrestant Giërmo B. in zaak Derk Wiersum verdacht van medeplegen moord

Een van de opgepakte verdachten in de zaak rond de moord op advocaat Derk Wiersum wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van het medeplegen van de moord. Het gaat om de 36-jarige Giërmo B. uit Almere. De afgelopen maanden werden vier verdachten aangehouden voor de moord op Derk Wiersum. Van hen zitten er nog twee vast. Eerder werd gemeld dat voor justitie vaststaat dat Giërmo B. de schutter is, maar volgens het Openbaar Ministerie is dat gebaseerd op onjuiste informatie. Giërmo B. wordt ook verdacht van heling van bestelauto’s. Een daarvan is mogelijk als vluchtauto gebruikt bij de moord. Derk Wiersum werd op 18 september 2019 doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in het zogeheten Marengo-proces.

De tweede verdachte die nog vastzit in de Derk Wiersum-zaak is een neef van Ridouan Taghi, die vorige maand in Dubai werd aangehouden en enkele dagen later naar Nederland werd overgebracht. Ridouan Taghi is hoofdverdachte in het Marengo-proces, over een reeks liquidaties. Giërmo B. moet volgende week woensdag voor het eerst voor de rechter verschijnen voor een voorbereidende zitting. Hij wordt verdacht van ‘moord in vereniging’, wat betekent dat hij de moord samen met anderen zou hebben gepleegd. De neef van Ridouan Taghi werd later aangehouden en hoeft volgende week nog niet voor te komen.

Volgens het Algemeen Dagblad is Giërmo B. jaren geleden veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar voor twee gewelddadige overvallen. Het Openbaar Ministerie wil hier niet op reageren. Het Algemeen Dagblad schrijft dat Giërmo B. in 2013 terechtstond voor twee overvallen die het jaar ervoor waren gepleegd. Een verfwinkel in Woudenberg en een echtpaar in Tienhoven waren het doelwit. In beide gevallen werden de slachtoffers bedreigd en vastgebonden. De eigenaar van de verfzaak werd in een been gestoken.

Giërmo B. maakte samen met iemand anders tienduizenden euro’s en sieraden buit. Tegen hen werd acht jaar cel geëist. In hoger beroep kregen beiden zeven jaar cel. Later stond Giërmo B. terecht voor het bezit van softdrugs.

Hilversum | Talkshow Op1 van BNNVARA trekt iets meer kijkers dan Eva Jinek bij RTL

De eerste slag om de talkshowkijker is maandagavond in het voordeel van NPO 1 uitgevallen. De eerste aflevering van Op1 trok met 1,09 miljoen kijkers ruim 100.000 mensen meer dan RTL-concurrent Jinek, die met 999.000 kijkers genoegen moest nemen. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Op1 zit met 1 miljoen kijkers voorlopig op hetzelfde niveau als voorgangers Jeroen Pauw en Eva Jinek. Voor Eva Jinek was het maandag haar tweede aflevering voor haar nieuwe werkgever. Vrijdag ging ze voortvarend van start met ruim 1,7 miljoen kijkers, wat voor de presentatrice een persoonlijk kijkcijferrecord betekende. De talkshow profiteerde toen van de goede ‘lead-in’ met The Voice of Holland en het feit dat er nog geen concurrentie was. Het is voor het eerst dat NPO 1 en RTL 4 hun talkshows gelijktijdig uitzenden. Op1 vult het gat dat is ontstaan na het einde van de talkshows van Eva Jinek en Jeroen Pauw.

Waalwijk | Smerig nummerbord leid naar 67 zakjes coke in geheime ruimte

Agenten hebben zondag op de Taxandriaweg in Waalwijk een 23-jarige man gecontroleerd omdat het nummerbord van zijn auto zo vuil was dat het niet te lezen was. Dat kwam de Bosschenaar duur te staan. In een verborgen ruimte in zijn auto vonden de agenten namelijk 67 zakjes met cocaïne.

Bij de eerste controle bleek dat het rijbewijs van de man al eerder was ingevorderd. Reden genoeg om hem mee te nemen naar het bureau. Daar bleek dat er onlangs een tip was binnengekomen bij Meld Misdaad Anoniem dat er vanuit de auto van de verdachte drugs gedeald werden. Hierop werd besloten de auto te onderzoeken. In een verborgen ruimte naast het stuur werden vervolgens de zakjes met coke gevonden. De mogelijke drugsdealer is aangehouden en zit nog vast.

Welkom bij het Holland Magazine