Nieuws van dinsdag 21 januari 2020

Talpa | SBS 6 |Paleis voor een prikkie | 20.30 uur |

Wie geen geld heeft, maar toch wil wonen als een vorst schakelt Frank en Rogier in, de koningen van de low budget-metamorfoses. In het SBS6-programma Paleis voor een prikkie zorgen interieurtovenaars Frank Jansen en Rogier Smit ervoor dat een eenvoudig onderkomen voor slechts 250 euro een stijlvolle uitstraling krijgt. Een leuke tweezitter of een frivole eyecatcher voor op het dressoir; het duo heeft een neus voor bijzondere spulletjes. Het extravagante stel werd ontdekt toen het als de rijke deelnemers meedeed aan het tv-programma Steenrijk, straatarm. Hierin knapten ze het huis van de armere deelnemers voor weinig geld op. De aflevering werd met bijna een miljoen kijkers een regelrechte hit! Het programma dat daaruit voortvloeide werd Paleis voor een Prikkie, waarin Frank en Rogier mensen die het niet breed hebben voor weinig geld helpen aan een leuk interieur van hun huis. Het format sloeg aan, want ze maakten maar liefst vier seizoenen van het feelgood-programma.

Radio Télé Luxembourg Nederland | RTL 4 | Five days inside | 21.25 uur |

Angela Groothuizen verblijft vijf dagen in een afkickkliniek voor mannen die in twaalf stappen proberen drank en drugs achter zich te laten. Ze vertellen haar eerlijk over de schade die hun verslaving heeft aangericht. JellinekMinnesota is de naam van een Amstelveense kliniek waar mensen van hun alcohol- of drugsverslaving proberen af te komen. Angela Groothuizen verblijft voor Five days inside vijf dagen op een mannenafdeling en ziet hoe de bewoners een leven zonder hun verslaving proberen op te starten. Ze doen dat volgens de twaalfstappenmethode van de Anonieme Alcoholisten, beter bekend als AA. Zakenman Bill en arts Bob ontwikkelden die in 1935 om hun eigen drankprobleem te bestrijden. Al snel bleek hun stappenplan zo succesvol dat meer mensen geïnteresseerd raakten. Het werd een succes: drie jaar later probeerden al achtduizend verslaafden in hun twaalf stappen van de drank af te komen. Acht decennia later zijn er alleen al in Nederland honderden groepen die de methode volgen.

Nederlandse Publieke Omroep | NPO TV 1 | Opgelicht | 21.30 uur |

Programma over oplichtingspraktijken van bedriegers, fraudeurs en oplichters. Met in elke uitzending onthullende reportages en actuele nieuwtjes. Maar ook met reconstructies van opmerkelijke oplichtingstrucs en aandacht voor meesteroplichters. Oplichters en fraudeurs worden door Opgelicht?! actief gezocht en geconfronteerd met hun daden en hun slachtoffers. Ook waarschuwt Opgelicht?! voor actuele trucs van fraude en bedrog.

Aansluitend op NPO TV 1 het programma Op1 om 22.25 uur

Dagelijkse talkshow met wisselende presentatieduo’s. Vandaag gepresenteerd door het duo Giovanca Ostiana en Tijs van den Brink.

Amsterdam | Scheepvaartmuseum koopt voor 2 miljoen euro de wandtapijten van de Slag bij Solebay op 7 juni 1672

Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam heeft met de aanschaf van twee historische wandtapijten de grootste aankoop uit de geschiedenis van het museum gedaan. De metersgrote tapijten zijn ontworpen door Willem van de Velde de Oude en laten de Slag bij Solebay zien in 1672. Ze zijn volgens het Scheepvaartmuseum zeer zeldzaam. ‘Het zijn de laatste twee exemplaren die ooit nog op de markt zullen verschijnen’, schrijft het museum. De vier andere tapijten zijn in Amerikaanse bezit en niet toegankelijk voor publiek. Het Scheepvaartmuseum betaalt twee miljoen euro voor de twee werken en kreeg financiële steun van verschillende fondsen, waaronder Vereniging Rembrandt. De tapijten laten verschillende scènes zien uit de zeeslag bij Solebay die op 7 juni 1672 voor de Engelse oostkust plaatsvond. De Nederlandse vloot van meer dan honderd schepen stond onder leiding van Michiel de Ruyter.

Willem Van de Velde de Oude was bij deze zeeslag aanwezig en legde vanuit een zeilschip de gebeurtenissen vast in tekeningen. Op verzoek van de Engelse koning James II paste de Nederlandse kunstenaar zijn oorspronkelijke tekeningen aan als een ontwerp voor de wandtapijtserie.

De twee wandtapijten van Willem van de Velde de Oude maken onderdeel uit van een serie van zes. Het grootste tapijt is 6 bij 3,3 meter | eerste foto van het Scheepvaart museum in Amsterdam | het tweede 4,5 bij 3,3 meter | tweede foto eveneens van het Scheepvaartmuseum in Amsterdam |. De twee werken zijn vanaf 2 oktober 2020 te zien tijdens een grote Willem van de Velde de Oude-tentoonstelling die tot en met 5 april 2021 wordt gehouden.

Den Haag | Nieuwe gevangenisunit voor zware criminelen na ontsnappingspoging Zutphen

Bepaalde zware criminelen gaan vanaf 1 maart naar een extra beveiligde unit in een gevangenis in Nederland. Dat heeft minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming besloten na de mislukte ontsnappingspoging van gisteren bij de gevangenis in Zutphen. Het gaat in eerste instantie om twaalf gedetineerden. In welke gevangenis de speciale eenheid wordt geopend wil minister Sander Dekker om veiligheidsredenen niet zeggen. Als de proef succesvol is, worden er meer geopend. ‘Wat er is gebeurd, is uitermate ernstig. Het laat maar weer zien dat deze beroepscriminelen niets schuwen. We moeten ons tegen deze acties wapenen’, zei hij.

De afdeling voor zware criminelen wordt strenger dan een gewone gevangenis, maar minder streng dan de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Meer dan in een gewone gevangenis worden bezoekers gecontroleerd en worden telefoongesprekken van gedetineerden standaard teruggeluisterd. ‘We moeten de zware criminelen meer isoleren en meer beveiligen dan de rest van de gevangenen. En je wilt soms rivaliserende bendes uit elkaar houden. Dat kan door mensen te plaatsen in verschillende gevangenissen, maar dus ook binnen een gevangenis in deze aparte unit, zegt Sander Dekker.

De minister heeft eerder al aangekondigd dat hij ontsnappen uit een gevangenis strafbaar wil stellen. Het van buiten de gevangenis hulp bieden bij een ontsnapping is al strafbaar. Vier mannen worden ervan verdacht dat zij afgelopen zondag de tot levenslang veroordeelde crimineel Omar L. wilden helpen ontsnappen. Zij zouden met een brandend busje de poort van de gevangenis hebben willen rammen. De poging mislukte en de vier werden aangehouden. Omar L. werd overgebracht naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.

Commentaar: Het VVD-CDA-D66-ChristenUnie-kabinet schijnt nu eindelijk te willen begrijpen dat criminelen harder moeten worden aangepakt die zich niet aan de regels houden van de gevangenis waar ze te gast zijn voor een bepaalde tijd of voor onbepaalde tijd. Het heuglijk nieuws mocht minister Sander Dekker van rechtsbescherming publiekelijk maken.

Amsterdam | Te veel lood in drinkwater van de kinderdagverblijven in de Amstelstad

In zeker veertien gebouwen van de gemeente Amsterdam is te veel lood in het drinkwater aangetroffen, zegt de gemeente. Het gaat onder meer om kinderdagverblijven, musea en wijkcentra. In het water werd meer dan vijf microgram lood per liter aangetroffen. Dat is binnen de wettelijke normen, maar volgens de GGD en de Gezondheidsraad is dat gehalte gevaarlijk voor de gezondheid van jonge kinderen. Onder de veertien gebouwen zijn vier kinderdagverblijven. Loden leidingen mochten tot 1960 gebruikt worden bij de bouw van panden. De gemeente Amsterdam gaat de loden leidingen in alle gemeentelijke gebouwen vervangen en begint met de panden waar veel kinderen en zwangere vrouwen komen. Bij drie van de vier bovengenoemde kinderdagverblijven is dat gebeurd na de recente metingen. Amsterdam heeft daarnaast een lijst met basisscholen opgesteld die in niet-gemeentelijke panden zitten van voor 1960. Daar zullen watertesten worden uitgevoerd door de GGD. Tot de resultaten bekend zijn, word geadviseerd flessenwater te gebruiken in plaats van kraanwater.

Arnhem | Verdachte cybercrimineel van 12 miljard inlognamen en wachtwoorden op vrije voeten

De 22-jarige Arnhemmer die vorige week werd opgepakt op verdenking van handel in 12 miljard inlognamen en wachtwoorden, is weer op vrije voeten en dat bevestigt de politie.

De politie arresteerde de man vorig week na een onderzoek waarbij ook de Amerikaanse FBI betrokken was. De Arnhemmer zou actief zijn geweest voor de site WeLeakInfo.com. Daar werden de inloggegevens van miljarden gebruikers aangeboden. De opgepakte Arnhemmer beschikte over professionele apparatuur die het mogelijk maakte om de omvangrijke informatie online aan te bieden. Justitie sprak na de aanhouding over cybercriminaliteit op ‘ongekende’ schaal. Ook een 22-jarige man uit Noord-Ierland werd aangehouden wegens mogelijke betrokkenheid bij de handel in inloggegevens.

Swalmen [gemeente Roermond] | Groep mannen overvalt Jan Linders supermarkt

Rond 20.45 uur gisteravond werd een supermarkt van Jan Linders aan het Sint-Jansplein overvallen. De politie is direct gestart met een zoektocht naar een groep overvallers in Swalmen. Volgens een Burgernet-bericht zou het gaan om een groep van vijf tot zes overvallers, in de leeftijd van 15 tot 20 jaar, van buitenlandse afkomst. Getuigen wordt geadviseerd de mannen niet zelf te benaderen, maar de politie te bellen. Of de overvallers iets buit hebben gemaakt, is nog niet bekend. Bij een zoektocht met een speurhond die na de overval werd ingezet door de politie is rond 21.15 uur een verdachte aangehouden. Nadat agenten de verdachte in het vizier kregen, ging de man ervandoor. Toen de politie een waarschuwingsschot loste, gaf de verdachte zich over. Naar de andere overvallers wordt nog gezocht. Ook wordt nog gezocht naar een wapen dat mogelijk bij de overval is gebruikt.

Den Haag | Theresiakerk blijkt levensgevaarlijk illegaal pension – Gemeente jaagt op ‘malafide huisjesmelkers’

De Haagse Pandbrigade heeft samen met de politie de parochiewoning van de Theresiakerk in de wijk Rustenburg-Oostbroek ontruimd. In de woning bleken dertig slaapplaatsen voor arbeidsmigranten te zijn. Hierdoor ontstond ‘een levensgevaarlijke situatie’. De elektrische installatie was overbelast met als gevolg een groot risico op brand. De parochiewoning is inmiddels gesloten en verzegeld, heeft de gemeente Den Haag bekendgemaakt. | De Pandbrigade is een gemeentelijke afdeling die zorgt voor het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in de wijken van Den Haag | Volgens de gemeente werden ook in de kerk zelf illegale bewoners gevonden. Politie en leden van de Pandbrigade troffen tien provisorisch gebouwde kamertjes aan, met nog eens veertien slaapplaatsen. Vluchtwegen ontbraken en ook hier was de elektrische installatie overbelast. Deze kamers zijn eveneens gesloten en verzegeld.

De Haagse PvdA-wethouder Martijn Balster van Wonen noemt het ingrijpen van de gemeente ‘noodzakelijk’ omdat een ‘levensgevaarlijke situatie’ was ontstaan. De wethouder, in een schriftelijke verklaring: ‘Dit drukt ons ook weer keihard met onze neus op de feiten: aan de ene kant regelrechte woningnood en een enorm tekort aan betaalbare woningen, waardoor misbruik en uitbuiting van in dit geval arbeidsmigranten op de loer ligt’.

De Pandbrigade onderzoekt de situatie in de parochiewoning en de Theresiakerk en wie hierbij betrokken zijn geweest. Uit gesprekken met diverse arbeidsmigranten werd duidelijk dat ze honderd euro per persoon per week moesten betalen voor hun huisvesting van zeer beperkte kwaliteit. ‘Goed dat Pandbrigade en politie aan deze situatie een eind hebben gemaakt’, aldus wethouder Balster. ‘Werkgevers en/of uitzendbureaus die dit laten gebeuren, moeten stevig worden aangepakt; nog los van de plicht veel meer fatsoenlijke woningen te realiseren’.

Hij wijst er ook op dat VVD, D66, GroenLinks, CDA en PvdA in het nieuwe coalitieakkoord ‘Samen voor de stad’ hebben vastgelegd dat de Pandbrigade wordt uitgebreid en vaker ingezet om te controleren op misstanden veroorzaakt door malafide huisjesmelkers. De bewoners van de kerk zouden op eigen kracht een andere slaapplek hebben gevonden.

De Theresiakerk aan de Apeldoornselaan in Den Haag staat al jaren leeg. De parochie heeft het pand daarom verkocht aan een projectontwikkelaar. Die wil het slopen en woningen en een supermarkt op de vrijkomende plek bouwen. Dat plan stuit op verzet in de buurt. De gemeenteraad heeft daarom onlangs besloten dat omwonenden nog langer de kans krijgen om plannen te maken voor het gebouw.

Commentaar: De gemeente Den Haag geeft de omwonenden van de Theresiakerk de kans om plannen aan te dragen wat er moet gaan gebeuren op de plek van de voormalige kerk. Woningen bouw en een supermarkt willen de omwonenden niet maar ze hebben ook niet duidelijk kunnen maken wat ze wel willen. Blijkbaar is er in Den Haag geen woningnood. O, O, den Haag.

Utrecht/Den Haag | Jehovah’s Getuigen willen publicatie van misbruikrapport voorkomen

De Nederlandse afdeling van de Jehovah’s Getuigen wil met een kort geding publicatie voorkomen van een rapport over misbruik binnen de gemeenschap, schrijven de dagbladen Het Parool en het Dagblad van het Noorden. De Universiteit Utrecht, waaraan de opstellers van het rapport zijn verbonden, bevestigt het geding. De geloofsgemeenschap is niet bereikbaar voor commentaar.

De Utrechtse onderzoekers moesten, in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Justitie en Veiligheid, de ernst en omvang van misbruik binnen de geloofsgemeenschap in kaart brengen. Daarom zijn de universiteit en de Nederlandse staat gedaagd in het kort geding, dat morgenmiddag dient bij de rechtbank in Utrecht. De Jehovah’s Getuigen hebben het rapport al ingezien.

Volgens het Dagblad van het Noorden typeert de organisatie de conclusies als wetenschappelijk en feitelijk onjuist. Bovendien lasterlijk en zeer beledigend. Volgens de geloofsgemeenschap zal publicatie leiden tot onherstelbare schade aan alle Jehova’s getuigen in Nederland en is er sprake van discriminatie op basis van godsdienst.

Nederland telt zo’n 30.000 Jehova’s getuigen. Uit publicaties in het dagblad Trouw bleek in 2017 dat de afhandeling van seksueel misbruik veelal binnenskamers gebeurt en dat slachtoffers geen hulp krijgen. Na de onthullingen stroomden bij een meldpunt voor misbruik honderden meldingen binnen. Toen de geloofsgemeenschap geen aanstalten maakte om de zaken zelf uit te zoeken, riep de Tweede Kamer eind 2018 op tot een onderzoek. Onderzoeksleider en hoogleraar Kees van den Bos sprak van ‘een flink aantal serieuze meldingen’ die het onderzoek leken te rechtvaardigen. Het is nu voor het eerst dat er in Nederland een groot onderzoek is gedaan naar de Jehovah’s Getuigen. Dat moet duidelijk maken in hoeverre de gesloten cultuur van de geloofsgemeenschap misbruik heeft toegedekt. In het onderzoek zijn meldingen vertrouwelijk behandeld en niet gedeeld met het Openbaar Ministerie. Dat doet zelf ook onderzoek naar misbruikzaken. Vorig jaar nog werd een ex-jehova uit Nieuwegein veroordeeld voor misbruik van zijn twee dochters.

Oudenbosch | Rabobank sluit kluisruimte in filiaal waar miljoenen werden gestolen

De kluisruimte in de Rabobank in Oudenbosch gaat dicht. De bank stopt dit voorjaar met het verhuren van safeloketten aan klanten. De bank zegt dat er steeds minder vraag is om waardevolle spullen achter slot en grendel op te bergen. De kluis werd bekend door een geruchtmakende kluisjesroof in maart 2018. Dieven die met behulp van beveiligers waren binnengekomen, maakten toen meer dan 12 miljoen euro buit. In twee dagen tijd werden zeker 200 kluisjes leeggeroofd. De beveiligers werden vorig jaar veroordeeld tot vier jaar cel. De dieven zijn nog spoorloos. Een woordvoerder van de bank zegt tegen Omroep Brabant dat de sluiting van de kluis geen verband houdt met de kluisjesroof. ‘We zien dat steeds minder mensen naar de bank komen voor het gebruik van de kluisruimte. Door de verminderde interesse van klanten wordt het onderaan de streep ook te duur om ze te blijven aanbieden’. Enkele honderden mensen hebben nog een kluisje in het bankgebouw in Oudenbosch. Ze moeten voor 1 april 2020 hun kluisje leeghalen en de sleutel inleveren.

Amsterdam | Huurprijzen in de vrije sector stijgen nog steeds maar minder hard dan voorheen

De huurprijzen in de vrije sector stijgen nog steeds, maar minder hard dan voorheen. Het afgelopen jaar bleven de prijsstijgingen onder de 5%, waar in 2017 soms toenames van 10% werden behaald, meldt huizenaanbieder Pararius. | Pararius is onderdeel van Real Estate Classifieds b.v. | In het vierde kwartaal van 2019 stegen de prijzen met 4,8% naar een gemiddelde van 16,77 euro per vierkante meter per maand. Als Amsterdam buiten beschouwing wordt gelaten, komt de gemiddelde landelijke huurstijging op 5,3% uit. In de hoofdstad waren huurwoningen in de vrije sector het afgelopen kwartaal ruim 3% duurder dan een jaar eerder. In de vijf grootste steden, te weten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven, bleef de stijging onder de 3,4%. In de eerste drie kwartalen werden er nog wel grote toenames gemeten.

De prijzen in Bussum en Amersfoort stegen met een toename van 14% het hardst. Amsterdam blijft met een gemiddelde huurprijs van 23,68 euro per m2 de duurste stad van Nederland. In Utrecht | nummer 2 op de lijst | zijn huurders per vierkante meter 6 euro goedkoper uit. Volgens Pararius-directeur Jasper de Groot betekenen de cijfers dat de woningmarkt al enkele kwartalen in rustiger vaarwater is gekomen. ‘De prijsstijgingen die we nu meten, zijn niet buitensporig groot. Ter vergelijking: de gemiddelde landelijke prijsstijging in de vrije huursector komt niet groter uit dan de maximaal mogelijke prijsstijging in de sociale huursector.” Die huurprijzen mogen jaarlijks met maximaal 4,1 tot 5,6% worden verhoogd, afhankelijk van het inkomen.

Ook in vergelijking met koopwoningen stijgt de vrije huursector minder hard. Het laatste kwartaal van 2019 stegen de prijzen van koopwoningen met 8% ten opzichte van een jaar eerder. Toch worden de problemen in de vrije sector volgens De Groot niet minder, omdat de vraag niet afneemt en het aanbod niet snel genoeg groeit. De Woonbond noemt de toenames nog steeds fors en zij stellen: ‘Bovendien is de vrije huurmarkt al onbetaalbaar. Er is echt regulering nodig van de huurprijzen in dit segment’.

Welkom bij het Holland Magazine