Holland | Zetelpeiling Tweede Kamer – 31-03-2019

Bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen zal ongeveer een derde meer kiezers opkomen volgens Maurice de Hond. Die groep zal beduidend meer bestaan uit kiezers onder de 50 jaar en zullen gemiddeld lager opgeleid zijn dan de kiezers, die bij de laatste Provinciale Verkiezingen zijn opgekomen. Maurice de Hond is van mening dat het één en ander negatieve effecten zal hebben op CDA, SGP en in mindere mate VVD, PvdA, D66 en 50PLUS. Wat de Tweede Kamerverkiezingen in het verleden wel hebben laten zien, aldus Maurice de Hond, is dat de strijd om wie men het liefst wil als premier een behoorlijke invloed kan hebben op de uitslag. Die beduidend hogere opkomst zal positieve effecten hebben op FVD, PVV en in mindere mate de SP en Partij voor de Dieren. Het is geen verrassing dat het Forum van Democratie virtueel is uitgegroeid tot de grootste partij. Het is toch verbijsterend dat kiezers stemmen op een partij die het niet zo nauw neemt met de waarheid. Provinciaal gezien geen twaalf programma’s | ieder provincie is anders | heeft gemaakt en probeert met landelijke standpunten provinciaal te gaan besturen. Feitelijk hebbers de kiezers gestemd op Thierry Baudet, de sprookjesverteller van deze partij.

De feitelijke virtuele zetelverdeling in de Tweede Kamer op 31 maart 2019 is: De VVD heeft nu 33 zetels. Een verlies van 10 zetels en houden 23 zetels over. Het CDA heeft 19 zetels; ze verliezen er 5 zodat ze 14 zetels behouden. D66 heeft eveneens 19 zetels. Ze leveren 8 zetels in en houden er 11 over. De ChristenUnie heeft nu 5 zetels. Ze winnen er 2 en daarmee behaald deze partij 7 zetels.

De PVV heeft 20 zetels. Ze verliezen er 9 en de beweging handhaaft zich op 11 zetels. Forum van Democratie heeft 2 zetels. Daar komen nu 18 zetels bij zodat Thierry Baudet en zijn politici nu 20 zetels heeft. GroenLinks heeft 14 zetels. Ze winnen er 25 en komen op 27 zetels. De PvdA heeft nu 9 zetels. Ze winnen er 4 en komen op 14 zetels. De SP heeft 14 zetels. De partij verliezen er 5 en gaan terug naar 9 zetels. De Partij van de Dieren heeft nu 5 zetels. Ze gaan er 3 zetels op vooruit en komen op 8. DENK heeft 3 zetels. Ze krijgen er 1 bij en komen op 4 zetels. 50Plus heeft 4 zetels en handhaven zich op 4 zetels. De SGP heeft 3 zetels; verliezen 1 zetel en komen op 2 zetels.

Welkom bij het Holland Magazine