Holland | Nieuws uit onze Wereld | 1-10-2019 * 5-10-2019

Dinsdag 1 oktober 2019 | Kandidaat-commissarissen Roemenië en Hongarije zijn door het Europees Parlement afgewezen

De Roemeense en Hongaarse kandidaat-commissarissen zijn afgekeurd door het Europees Parlement. Ze konden tijdens een speciale bijeenkomst geen antwoord geven op de vele vragen over hun verleden. De Roemeense kandidaat-commissaris Rovana Plumb | kandidaat-commissaris van Transport | heeft problemen met een lening van € 168.440,00, die ze niet kan verantwoorden. Terwijl de Hongaarse kandidaat László Trócsányi | kandidaat-commissaris van Nabuurschap en Uitbreiding | geen opheldering kon geven over de banden met het advocatenkantoor in Boedapest dat zijn naam draagt. Recentelijk vond de juridische commissie | die de screening verricht | al dat er te veel twijfels waren, maar de kandidaten kregen de tijd om op de vele vragen een antwoord te geven. Dat was voor een meerderheid in de juridische commissie onvoldoende en dus mogen Rovana Plumb en László Trócsányi niet door het voltallige parlement gehoord worden.

Het is nu aan de nieuwe voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie om een oplossing te bedenken. Hongarije en Roemenië lieten al eerder weten er niet over te peinzen om met een nieuwe kandidaat op de proppen te komen. Commentaar: Niet het Europees parlement kiest de kandidaat-commissarissen maar elk land afzonderlijk mag er één leveren. De twee afgekeurden van Roemenië en Hongarije proberen via een omweg toch goed gekeurd te worden. Het is denkbaar dat de regeringsleiders het Europees parlement opnieuw buitenspel zetten en dan Rovana Plumb en László Trócsányi gaan benoemen. De nieuwe Duitse voorzitter van de Europese Commissie is op deze wijze ook benoemd. De Europese Unie zal democratischer moeten worden om hun geloofwaardigheid te behouden. Steeds meer mensen in Europa keren zich af van de Europese Unie terwijl het van groot economisch belang is. Oost en West Europa zijn geen éénheid binnen de Europese Unie. Meest schuldig hieraan zijn Roemenië, Hongarije, Polen, Bulgarije, Italië, Griekenland en het Verenigd Koninkijk.

Woensdag 2 oktober 2019 | De Thierry Baudet van Oostenrijk Heinz-Christian Strache van de rechts-populistische FPÖ stapt uit de politiek

De voormalig partijleider van de rechts-populistische FPÖ in Oostenrijk, Heinz-Christian Strache, stapt met onmiddelijke ingang uit de politiek. Aanleiding is de grote verkiezingsnederlaag van zijn partij het afgelopen weekend. Hij vertrok al eerder als partijleider en vicekanselier. Dat was na een schandaal waarbij hij naar eigen zeggen in de val werd gelokt door iemand die zich voordeed als een Russin met connecties in de Russische zakenwereld. Heinz-Christian Strache zegt zijn lidmaatschap van de FPÖ nu op om de partij niet verder te beschadigen en heeft nogmaals zijn excuses aangboden voor zijn fouten.

In het voorjaar kwam de voormalig partijleider in opspraak door de zogenoemde Ibiza-affaire. Er dook een video uit 2017 op, waarin Heinz-Christian Strache bereid bleek om een Russische oligarch verheidsprojecten te gunnen in ruil voor steun tijdens verkiezingscampagnes. Hiervoor zou de Rus onder andere de grootste krant van Oostenrijk moeten kopen. De afgelopen week kwam ook nog de onkostenaffaire) naar buiten. Heinz-Christian Strache en zijn vrouw zouden duizenden euro’s aan privé-uitgaven hebben laten betalen door de rechts-populistische FPÖ-partij.

Daarnaast zouden Heinz-Christian Strache en zijn vrouw voor meer dan € 10.000,00 per maand aan vergoedingen hebben gekregen voor onder meer de huur van een appartement in de buurt van Wenen. De openbaar aanklager heeft naar aanleiding van de verschillende affaires onderzoeken naar rechts-populistische FPÖ ingesteld.

Commentaar: In de Oostenrijkse media wordt de onkostenaffaire gezien als de laatste druppel voor veel FPÖ-stemmers. De partij haalde bij de verkiezingen op zondag 29 septmber 2019 16% van de stemmen, tegen ruim 26% in 2017. De partij kan zich nu gaan voorbereiden op een rol in de oppositie. Overigens gingen na de verkiezingsnederlaag in de FPÖ steeds meer stemmen op om Heinz-Christian Strache uit de partij te zetten. De Thierry Baudet van Oostenrijk heeft die beslissing van de FPÖ niet afgewacht. Hoe dan ook. In steeds meer landen van de Europese Unie behalen rechts-populistische partijen met verkiezingen veel stemmen. In Nederland is dat het geval met de partijen van Geert Wilders en Thierry Baudet. De kans dat ze echt gaan regeren is bijna nihil. En als het dan wel gebeurd dan van korte duur. In ons land worden de VVD en CDA niet graag herinnerd aan het slippertje met de Partij van de Vrijheid van Geert Wilders in het kabinet Mark Rutte I.

Donderdag 3 oktober 2019 | Nieuw brexitplan van Britse premier Boris Johnson: ‘Noord-Ierland blijft in interne markt voor goederen

De Britse regering heeft een nieuw brexit-voorstel vrijgegeven, met een oplossing voor de toekomstige status van Noord-Ierland. In een brief aan voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie stelt premier Boris Johnson voor dat Noord-Ierland deel uit blijft maken van de Europese interne markt voor goederen. Noord-Ierland zou wel samen met de rest van het Verenigd Koninkrijk de douane-unie verlaten, benadrukt Boris Johnson in zijn brief. In de douane-unie zijn de gemeenschappelijk tarieven van de EU geregeld. Het is de grondslag van de interne markt. Boris Johnson zegt in zijn plan dat Noord-Ierland aan Europese normen en producteisen moet blijven voldoen, terwijl de rest van het Verenigd Koninkrijk dat niet hoeft. Het lijkt dus dat er met dit plan twee grenzen ontstaan: Noord-Ierland zou samen met de rest van het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaten, maar in economisch opzicht deel blijven uitmaken van de interne markt van de Europese Unie.

In de brief aan Jean-Claude Juncker zet Boris Johnson het voorstel in vijf punten uiteen en deze zijn: Er komt geen harde grens tussen Noord-Ierland en Ierland. Dat zou niet in overeenstemming zijn met de Goede-Vrijdagakkoorden; Vrij verkeer van personen blijft behouden op het Ierse eiland; Noord-Ierland blijft de regels van de interne markt van de Europese Unie volgen op het gebied van goederen, inclusief voedsel- en landbouwproducten; Het Noord-Ierse parlement moet hier goedkeuring aan geven en daarna elke vier jaar opnieuw; Noord-Ierland zal wel volledig onderdeel zijn van het Verenigd Koninkrijk en dus ook vallen onder Britse toekomstige handelsakkoorden. Het Noord-Ierse parlement moet dus met het plan akkoord gaan en kan er iedere vier jaar opnieuw over beslissen. Boris Johnson gaat het voorstel ook uitleggen in het Britse Lagerhuis.

Commentaar: In het plan van Boris Johnson zitten de nodige knelpunten. Noord-Ierland volgt volgens zijn voorstel zoveel mogelijk de regels van de Europese Unie, maar lang niet allemaal. Dan kan het niet anders dat er een vorm van controles nodig. De Britten zeggen dat ze geen nieuwe grensposten willen neerzetten. Het is een risico dat de Europse Unie maar moet dragen stelt men in Londen. Ze hebben al genoeg water bij de wijn gedaan is de mening van de Britten en dan moet de Europese Unie dat ook maar doen.

Naar verwachting zal de Europese Unie niet akkoord gaan met de voorstellen van Boris Johnson. En dat is te begrijpen. Immers de Britse premier verschuift zijn probleem naar het Noord-Ierse parlement en de Europese Unie. Er komen nog spannende tijden aan voor de Britse politici. En de chaos in het land wordt als maar groter en daar is de Conservatieve partij van Boris Johnson verantwoordelijk voor.

Vrijdag 4 oktober 2019 | As van Mahatma Gandhi gestolen uit het Bapu Bhawan-monument

Mohandas Karamchand Gandhi | geboren in Porbandar op 2 oktober 1869 en vermoord in New Delhi op 30 januari 1948 | wordt vaak Mahatma Gandhi genoemd en was een voorname Indiaas politicus die zijn land diende. Mahatma Gandhi geldt als een icoon van geweldloos verzet en staat symbool voor de Indiase onafhankelijkheidsstrijd in de vorige eeuw. Veel mensen in India beschouwen hem als vader van de natie. India werd onafhankelijkheid op 15 augustus 1947. Op 31 januari 1948 is Mahatma Gandhi aan de oever van de heilige Yamuna-rivier gecremeerd, waarna zijn as er tijdelijk is begraven. Zijn as is enige jaren later geplaatst in het Bapu Bhawan-monument.

Dieven hebben een deel van de as van Mahatma Gandhi gestolen uit een herdenkingsmonument. De diefstal vond plaats op woensdag 2 oktober 2019, op de 150-ste geboortedag van deze beroemde Indiase politicus. De dieven hadden ‘anti-nationalist’ geschreven op foto’s van Mahatma Gandhi. Sommige Hindoe-nationalisten zien Mahatma Gandhi als een verrader omdat hij de eenheid tussen moslims en hindoes bepleitte. De politie in Rewa | in de Indiase staat Madhya Pradesh | zegt de diefstal te onderzoeken. De beheerder van het monument in Rewa noemt de diefstal schandelijk. ‘Ik maakte het hek van de Bhawan vanochtend vroeg open omdat het Gandhi’s geboortedag was’ vertelde hij aan de Indiase website The Wire. ‘Toen ik rond elf uur ’s avonds terugkwam zag ik dat de stoffelijke resten van Gandhi vermist waren en zijn poster was beklad’.

Historische feiten: Mahatma Gandhi leefde in Zuid_Afrika en in 1915 keerde hij terug naar India, waar hij inmiddels een bekendheid was geworden. De Eerste Wereldoorlog was op dat moment in volle gang en ook veel Indiërs vochten mee aan de zijde van de Britten. Velen hoopten dat ze hiervoor beloond zouden worden met enige mate van zelfbestuur. De Indiërs kwamen echter bedrogen uit. Na de oorlog namen de Britten zelfs de zogenaamde Rowlatt Wet aan die het mogelijk maakte om Indiërs vanwege politieke activiteiten zonder proces gevangen te zetten. In 1930 werd een grote actie opgezet om te protesteren tegen het Britse zoutmonopolie. Met duizenden volgelingen liep Mahatma Gandhi demonstratief van Sabarmati naar de kuststad Dandi, om zelf zout te halen. Hij en zijn volgelingen deden 24 dagen over de vierhonderd kilometer lange tocht. Hoewel onderweg duizenden volgelingen werden gearresteerd bleef de opstand groeien. Uiteindelijk werd het ook de Britten duidelijk dat er geen weg terug was en dat de gang naar de onderhandelingstafel onontkoombaar was.

Zaterdag 5 oktober 2019 | Turkije vermeende rechten op gas in de territoriale zee van Cyprus

In het gebied ten zuiden van Cyprus werd kortgeleden gas gevonden. Zowel Turkije als Cyprus vindt dat het er recht op heeft. Cyprus wordt daarbij gesteund door de Europese Unie, waar het land deel van uitmaakt.

En Cyprus heeft woedend gereageerd op het Turkse besluit opnieuw een boorschip naar de Middellandse Zee bij Cyprus te sturen. Turkije zoekt al langer naar olie en gas in wateren die volgens de Europese Unie behoren tot de exclusieve economische zone van Cyprus, het gebied buiten de kust waarop een land rechten kan doen gelden. Cyprus noemt het een ‘ernstige escalatie’ en spreekt van schendingen van de soevereiniteit en ‘treitertactieken’. Het land eist dat het schip wordt teruggeroepen.

Turkije liet kort daarop weten dat boorschip Yavuz op maandag 7 oktober 2019 gewoon begint met boren. Het land vindt dat dit deel van de Middellandse Zee aan de Turken toebehoort. De Europese Unie zit te springen om het gas. Het zal de landen van de Europese Unie minder afhankelijk maken van gas uit Rusland, en het zou helpen bij de doelstelling om vervuilende energiebronnen als steenkool zoveel mogelijk uit te bannen.

De Europese Unie maakt zich al langer kwaad over de Turkse boringen in de exclusieve economische zone van Cyprus. In juli zijn sancties opgelegd. Ministers stelden toen dat deze activiteiten de betrekkingen tussen Brussel en Ankara ernstig schaden. Onder de sancties valt onder meer dat gesprekken over een luchtvaartakkoord zijn opgeschort en dat Turkije minder financiële steun van de Europese Unie krijgt. Ook is de Europese Investeringsbank opgeroepen om zijn leningen aan Turkije te herzien.

Historische feiten: In 2004 werd Recep Tayyip Erdoğan door de krant European Voice uitgeroepen tot ‘Europeaan van het Jaar’ vanwege de hervormingen in zijn land om Turkije op weg te brengen naar het lidmaatschap van de Europese Unie. Hij zei hierop in een reactie dat de ‘Turkse toetreding bewijst dat Europa een continent is waar samenlevingen zich verzoenen en niet botsen’. Maar Recep Tayyip Erdoğans regering vaart geen onvoorwaardelijk pro-Europese koers; verre van dat. De mensenrechten worden voortdurend geschonden. Er is geen persvrijheid. En van de rechtsstaat is niets meer over. De toetredingsonderhandelingen zijn al bijna 10 jaar opgeschort. En naar verwachting zullen die mede door het gasincident rondom Cyprus en het mogelijk opnieuw invoeren van de doodstraf definitief worden beëindigd. Dat betekent dan ook dat Turkije niet meer op gelden van de Europese Unie behoeft te rekenen m.u.v. de vluchtelingendeal. Op 10 augustus 2014 werd Recep Tayyip Erdoğan met 51% van de stemmen tot president van Turkije gekozen. De verkiezing werd bekritiseerd door zowel de politieke oppositie als internationale waarnemers vanwege beïnvloeding van de media in het voordeel van Recep Tayyip Erdoğan, beschuldigingen van corruptie, de onnauwkeurigheid van opiniepeilingen en het misbruik van officiële publieke middelen voor zijn campagne.

Welkom bij het Holland Magazine