Holland | Nieuws uit Nederland | 1-9-2019 * 7-9-2019

Zondag 1 september 2019 | NPO wil miljoenen euro’s van kabinet Mark Rutte voor Eurovisie Songfestval 2020

De NPO wil een flinke zak met geld van minister-president Mark Rutte hebben voor de organisatie van het Eurovisie Songfestival. De NPO verwacht dat het tv-evenement 25 tot 30 miljoen euro gaat kosten. Maastricht wilde 18,5 miljoen euro ophoesten, maar er is gekozen voor het iets minder gefortuneerde Rotterdam. De NPO kan het niet zelf betalen maar is van mening dat dit een prachtig evenement is waarin Nederland zowel economisch als cultureel op de kaart wordt gezet. Het is echt een feest van en voor Nederland. Een dag na de overwinning van Duncan Laurence in het Israëlische Tel Aviv gaf Mark Rutte aan geen geld vrij te willen maken. Commentaar: Een evenement als het Eurovisie Songfestival dat verdient een financiële bijdrage van de regering. Wel jammer dat de toewijzing voorspelbaar is geweest.

Maandag 2 september 2019 | Uitkering voor gedetinerden in het buitenland

Een onbekend aantal Nederlanders dat in het buitenland in de cel zit, heeft ten onrechte een uitkering ontvangen. De gedetineerden ontvingen drie jaar lang een uitkering, omdat er geen goede afspraken waren tussen de verantwoordelijke instanties en het ministerie van Buitenlandse Zaken over de uitwisseling van gegevens. Dat heeft minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken in een brief geschreven aan de Tweede Kamer.

Volgens de minister gaat het om kleine aantallen waar de ten onrechte uitgekeerde betalingen worden teruggevorderd. Minister Wouter Koolmees schreef ook in de brief dat ‘het proces van gegevensleveringen en verwerking door UWV, SVB en het Inlichtingenbureau’ beter moet. Commentaar: De staat vordert al het geld terug. Dat is wenselijk maar gaat niet gebeuren. Minister Wouter Koolmees weet dat ook .

Dinsdag 3 september 2019 | Partij Thierry Baudet zakt diep weg in de peilingen

In het voorjaar van 2019 stond Forum voor Democratie nog op 25 zetels in de peilingen. In juli waren dat er nog 18 en nu zijn er daar nog 11 van over blijkt uit De Peiling van het tv-programma EenVandaag en Ipsos. Belangrijkste reden is het gerommel in de partijtop meldt het programma. De afsplitsing van voorzitter Henk Otten en enkele andere belangrijke partijleden doet denken aan andere rechtse partijen waar het misging, zoals de LPF. Veel kiezers zitten daar niet op te wachten.

Verder vinden velen dat leider Thierry Baudet zijn verwachtingen niet waarmaakt en meer bezig is met zichzelf dan met de partijkoers maar ook de racistisch getinte opmerkingen van deze partijleider vallen bij vele kiezers niet goed. Al met al hebben veel kiezers geen vertrouwen meer in Thierry Baudet. De partijleden overigens nog bijna allemaal. Commentaar: De veelvuldig filosofische politieke uitingen van Thierry Baudet met al die moeilijke woorden is in zijn nadeel als ook een duidelijke politieke koers ontbreekt bij Forum van Democratie. Het einde van de partij is niet inzicht hetgeen door velen werd verwacht. Forum van Democratie zal voorlopg geen dominante politieke rol gaan spelen in Nederland. En dat is maar beter ook. De partij zal zich eerst politiek moeten bewijzen. Nu is het nog een niet-spannend jongensboek.

Woensdag 4 september 2019 | Nederlanders nuttigen minder alcohol dan overige Europeanen

In Nederland wordt fors minder alcohol gedronken dan in de rest van Europa volgens de wereldgezondheidsorganisatie | afgekort: WHO | In Europa wordt nog steeds wereldwijd de meeste alcohol geconsumeerd. Europeanen drinken gemiddeld 11 liter pure alcohol per jaar. Dat is omgerekend gemiddeld meer dan twee flessen wijn per week per persoon. Nederlanders drinken gemiddeld 8 liter alcohol per jaar. Dat is wel minder dan een paar jaar geleden, maar alsnog schadelijk volgens de WHO. Jaarlijks sterven 290.000 mensen in Europa aan de gevolgen van alcoholconsumptie. Ook overlijden in Nederland relatief minder mensen aan de gevolgen van alcohol, zoals een ongeluk onder invloed of door alcohol veroorzaakte ziektes. Gemiddeld overlijdt 8% van de Europese bevolking en in Nederland 5% aan de gevolgen van alcohol. De meeste alcohol wordt gedronken in Luxemburg, Tsjechië en de Baltische staten. Commentaar: Laat een comazuiper zelf ziekenhuiskosten betalen.

Donderdag 5 september 2019 | Zedenzaken moeten uiterlijk binnen een maand worden opgepakt stelt GroenLinks

GroenLinks wil dat de politie zedenzaken uiterlijk binnen een maand in behandeling neemt. Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg doet dat voorstel in een debat over de politie. Aanleiding is een uitzending van van het tv-programma Nieuwsuur. Daaruit bleek dat elk jaar 350 zaken, waaronder ernstige zoals verkrachtingen, op de plank blijven liggen. Maandenlang, soms zelfs meer dan een jaar. De politie zegt dat drukte en onderbezetting de oorzaak zijn. Het Tweede Kamerlid noemt het ‘Nederland onwaardig’ dat zedenzaken zo lang blijven liggen en daarom bepleit ze een maximumtermijn waarbinnen de politie een zaak moet oppakken. Als een verkrachtingszaak sneller wordt opgepakt helpt dat bij het verwerkingsproces van het slachtoffer. Ook zijn er dan beter kansen op het opsporen van de dader, aldus de GroenLinks politica Kathalijne Buitenweg. Commentaar: Het wordt tijd dat de politie daadkrachtiger te werk kan gaan. Desnoods in de wet vastleggen.

Donderdag 6 september 2019 | Sietse Bakker wil Eurovisie Songfestival zonder ingestudeerde grappen

Sietse Bakker | de grote man achter het Eurovisie Songfestival 2020 in Rotterdam | wil breken met de traditie van presentatoren die afgezaagde, ingestudeerde grappen maken tijdens het liedjesfestijn. Dat laat hij weten in het Algemeen Dagblad. Om onbegrijpelijke redenen zorgt de presentatie van het Eurovisie Songfestival vrijwel ieder jaar weer voor veel tenenkrommende momenten. Dat moet anders kunnen, denkt Sietse Bakker. ‘Het wordt oprechter en spontaner, want dat is waar Nederland voor staat’. Hij wil absoluut geen slechte grappen in de show. Het Nederlandse Eurovisie Songfestival moet vooral gezellig worden. ‘We gaan kijken of we het gevoel kunnen terugbrengen. Je hoort over sommige voorgaande edities: alles klopte, maar het was wel erg technisch en strak allemaal. Wij moeten iets meer de gevoelige snaar opzoeken’. Commentaar: Velen kijken er naar uit op dinsdag 12 mei, donderdag 14 mei en zaterdag 16 mei 2020 om 21.00 uur op NPO 1.

Vrijdag 6 september 2019 | Koning Willem-Alexander opent Nationaal Monument Oranjehotel in Scheveningen

Koning Willem-Alexander heeft in Scheveningen het Nationaal Monument Oranjehotel geopend. Het Oranjehotel was de bijnaam van de gevangens waar in de Tweede Wereldoorlog 25.000 Nederlanders gevangen zaten. Morgen gaat het complex open voor publiek. Het Oranjehotel was de beruchte gevangenis in Scheveningen van de nazi-bezetters. De naam verwees naar Hotel d’Orange, dat aan de Scheveningse boulevard lag. Ook refereerde het aan de koninklijke familie, de Oranjes.

Inmiddels is het vooral een eerbetoon aan de verzetsmensen die er door de nazi’s gevangen werden gezet. Onder anderen verzetsstrijders Erik Hazelhoff Roelfzema | beter beter bekend als Soldaat van Oranje | en George Maduro werden hier gemarteld. Het was ook een doorvoerplaats voor gevangenen die vanwege hun etnische achtergrond, geloof of geaardheid waren opgepakt. Onder de gevangenen waren ook honderden kinderen. Voor 250 mensen was de gevangenis de laatste halte voordat ze in de duinen van de Waalsdorpervlakte werden doodgeschoten. Commentaar: Een bezoek aan het Oranjehotel is meer dan respect tonen aan hen die door de nazi’s zijn vermoord.

Zaterdag 7 september 2019 | MH17-verdachte van 298 MH 17-moorden Vladimir Tsemach naar Rusland – Nog wel verhoord door het Nederlands Openbaar Ministerie

De aangekondigde gevangenenruil tussen Rusland en Oekraïne is tussen beide landen volbracht waar onder de oud-commandant van een luchtafweereenheid van de separatisten in Oost-Oekraine Vladimir Tsemach. Onderzoekers van het Nederlandse Openbaar Ministerie hebben MH17-verdachte Vladimir Tsemach in Oekraïne verhoord voordat hij in het kader van een gevangenenruil met Rusland naar Moskou vertrok. De uitruil werd op verzoek van Nederland uitgesteld om het Openbaar Ministerie de gelegenheid te geven de oud-commandant nogmaals te horen, schrijft minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Bij de gevangenenruil zijn zeventig gedetineerden uitgewisseld. De ruil zou bedoeld zijn om de relatie tussen Rusland en Oekraïne te verbeteren. Nederland wilde voorkomen dat Vladimir Tsemach naar Rusland zou worden overgebracht. Het Openbaar Ministerie heeft Rusland nu gevraagd om uitlevering van de MH17-verdachte, schrijft justitie aan de nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp. Commentaar: Vladimir Tsemach heeft in het Rusland van president Vladimir Putin een veilige herberg gekregen waar hij in alle vrijheid kan leven tot aan zijn dood. En Rusland zal deze oud-commandant nooit uitleveren aan Nederland. De Oekraïne heeft het eigen belang zwaarder laten wegen dan het berechten van een mogelijke 298 voudige moordenaar. Of weet de Oekraïne meer en wellicht is het land mede-schuldig aan 298 HM17-moorden!.

Bij het antwoord op de vraag of men wil dat het kabinet Mark Rutte de rit volmaakt is vastgesteld dat dat percentage dat hoger is dan
het vanaf de start van het kabinet is geweest. Destijds verwachten 54% van de ondervraagden dat dit kabinet de rit van 4 jaren uitzit. Niet alleen zijn de scores onder de kiezers van de regeringspartijen sinds begin 2019 fors gestegen. Dat is ook het geval bij kiezers van GroenLinks en PvdA. Bijna de helft van de kiezers die in 2017 GroenLinks of PvdA hebben gestemd hopen nu dat het kabinet van Mark Rutte de rit uitzit. Commentaar: Dat kan zomaar weer veranderen wanneer blijkt dat de kiezers financieel achteruit zijn gegaan inplaats van de beloofde vooruitgaan zoals in 2019. Prinsjesdag 2019 is belangrijk voor de geloofwaardigheid van premier Mark Rutter. Test: 1 januari 2020.

Welkom bij het Holland Magazine