Holland | Nieuws uit onze Wereld | 3-11-2019 * 9-11-2019

Zondag 3 november 2019 | Turkije dreigt ‘gevluchte en weer gevangen genomen’ IS-strijders terug te sturen naar land van herkomst

Turkije gaat gevluchte en weer gevangen genomen IS-strijders terugsturen naar het land van herkomst. Dat heeft minister Suleyman Soylu van Binnenlandse Zaken gezegd. Hij klaagde ook over de passieve houding van Europese landen. Volgens de minister zadelt Europa de Turken op het met het probleem van de gevangengenomen IS-strijders. Hij wees met name naar landen die IS-verdachten hun nationaliteit hebben afgenomen, zoals Nederland en het Verenigd Koninkrijk. ‘Dat is onacceptabel en onverantwoordelijk’, zei de minister. ‘Deze landen maken zich er makkelijk vanaf’. Turkije heeft de afgelopen maand een onbekend aantal IS-strijders opgepakt bij de inval in Noord-Syrië.

Commentaar: Nederland weigert tot nog toe IS-strijders terug te nemen. Turkije wil geen hotel voor IS-leden zijn. Het land had moeten nadenken voordat het Noord-Syriëe in ging vallen zonder mandaat volgens het internationaal recht. De Turken hebben oorlogsmisdaden begaan tegen een deel van de bevolking van Noord-Syrië. En de gevolgen van de inval in Noord-Syrië is ondermeer dat IS-strijders zijn ontsnapt uit de verschillende gevangenkampen.

De Europese Unie zal er goed aan doen om Turkije op zee volledig af te sluiten zodat er niemand meer naar Europa kan komen. Isoleer het land dat er een gewoonte van maakt andere landen de maat te nemen en zelf strafbare feiten pleegt tegen de mensheid.

Maandag 4 november 2019 | Koning Filip van Spanje met potten-en-pannenprotest onthaald in Barcelona

De Spaanse koning Felipe is in Barcelona. Bij zijn hotel verzamelden zich honderden demonstranten, van wie een aantal lawaai maakte met potten, pannen en fluitjes. De koning is in de Catalaanse hoofdstad voor de uitreiking van de Prinses van Girona-prijs. Hij was nooit echt populair in Catalonië, maar sinds zijn publieke veroordeling van het Catalaans referendum voor onafhankelijkheid heeft hij voor Catalaanse separatisten helemaal afgedaan. Historische feiten: In oktober 2017 stemden ruim twee miljoen Catalanen in een door het Constitutioneel Hof verboden referendum over zelfstandigheid. Beelden van de stemming en het gewelddadige optreden van de politie gingen de wereld over. Het Catalaanse parlement verklaarde de noordoostelijke Spaanse deelstaat onafhankelijk, maar het zou nooit zover komen. De Spaanse regering nam het bestuur van Catalonië over en vervolgde de politici die verantwoordelijk waren voor het referendum.

Dinsdag 5 november 2019 | Geen ‘Amerikaanse’ nepsoldaten meer bij Checkpoint Charlie in Berlijn

Voor menig toerist in Berlijn mag een foto met twee ‘Amerikaanse soldaten’ bij Checkpoint Charlie niet ontbreken. Daar komt een einde aan, want lokale autoriteiten hebben besloten de acteurs te stoppen, meldt de Duitse krant Bild. Het bedrijf Dance Factory mag niet langer acteurs inzetten op de plek waar tot dertig jaar geleden de bekendste grensovergang in de Berlijnse muur was. De autoriteiten zeggen die beslissing te nemen na klachten van toeristen en bewoners. Toeristen werden bij het controlehuisje gedwongen om te betalen als ze een foto maakten, zeggen de Berlijnse autoriteiten. Daar verdiende het bedrijf volgens Bild tussen de € 1.500,00 en € 5.000,00 per dag. Dat is illegaal tenzij de acteurs een vergunning hebben, maar die krijgen ze niet.

De situatie bij Checkpoint Charlie is ‘een doorn in het oog’, zei Burkhard Kieker, directeur van toerismemarketingbureau Visit Berlin, eerder tegen Der Tagespiegel. In de Duitse hoofdstad klinkt al langer kritiek op het massatoerisme in de stad. De mix van geschiedenis en commercie bij plekken als Checkpoint Charlie, lokt kritiek uit. Commentaar: Checkpoint Charlie was tot de val van de Berlijnse Muur de grensovergang tussen de Amerikaanse sector West-Berlijn en de DDR Oost-Berlin. Naast de vele toeristen die van het westen naar het oosten gingen passeerden hier de grens maar ook diplomaten. Checkpont Charlie was een begrip en zal dat altijd blijven; de locatie is verbonden aan de stad Berlijn en zal nooit verdwijnen behalve de acteurs die er goud hebben verdiend.

Woensdag 6 november 2019 | Polen discrimineert volgens Europees Hof van Justitie

Polen is door het Europees Hof van Justitie veroordeeld wegens discriminatie. Een Poolse wet waarin de pensioenleeftijd van vrouwelijke en mannelijke rechters verschilt, is in strijd met het Europees recht, is het oordeel van de rechters in Luxemburg. Volgens de Poolse wet moeten vrouwelijke rechters en aanklagers op hun 60-ste jaar met pensioen, terwijl mannen met 65 jaar pensioen krijgen. Het hof zegt dat de wet in strijd is met de gelijke behandeling van man en vrouw. Het is niet de eerste keer dat Polen wordt veroordeeld door het Europees Hof. Deze zomer werd geoordeeld dat de wet die de pensioenleeftijd voor rechters van het Poolse hooggerechtshof verlaagde van 70 naar 65 jaar onrechtmatig was. Tegen die maatregel werd eerder gedemonstreerd, omdat de conservatieve Poolse regering de wet zou hebben ingevoerd om ‘lastige’ rechters zoals opperrechter Gersdorf kwijt te raken en bevriende rechters te benoemen.

Meer juridisch Europese feiten: Met spanning wordt intussen uitgekeken naar een uitspraak van het Europees Hof van Justitie op 19 november 2019. Dan komt een oordeel over een nieuwe wet van de Poolse regering, waarin gewone rechters gestraft kunnen worden als ze politiek gezien ‘verkeerde’ uitspraken doen. Vonnissen die de minister van Justitie niet zinnen, worden dan tegen het licht gehouden en rechters kunnen op basis daarvan ontslagen worden. Volgens de Europese Commissie vormt die nieuwe wet een groot gevaar voor de onafhankelijkheid van de Poolse rechtsstaat. Vandaar dat het Europees Hof nu met spoed een uitspraak doet over de wet die pas deze zomer is ingevoerd. Behalve de rechtszaken bij het Europees Hof loopt er nog een zogenoemde Artikel 7-procedure tegen Polen. Uiteindelijk kan die procedure ertoe leiden dat het land zijn stemrecht kwijtraakt. Daar is wel unanimiteit bij de lidstaten voor nodig.

Donderdag 7 november 2019 | Republikeinen verliezen meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat in de Amerikaanse staten Kentucky en Virginia

In de Amerikaanse staten Kentucky en Virginia zijn de Republikeinen hun meerderheid verloren in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Na de tussentijdse verkiezingen gaat de meerderheid van de zetels in het staatsparlement naar de Democraten. Kentucky en Virginia is een swingstates bij de presidentsverkiezingen van 2020, een staat die zowel naar de Democraten als naar de Republikeinen kan gaan. Maar de Republikein geeft zijn nederlaag nog niet toe, ook met een beroep op niet nader genoemde onregelmatigheden.

De winst van de Democraten in juist deze staten is opvallend omdat het rode staten van origine zijn, de kleur van de Republikeinen. De Democraten hebben nu dus in Kentucky en Virginia zowel de Senaat als het Huis, en ze hadden al de gouverneur in Virginia. Het is voor het eerst in een generatie, in bijna 30 jaar, dat ze alle touwtjes in handen hebben. De mensen die eerst voor president Donald Trump kozen, lijken de doorslag te hebben gegeven. In de voorsteden | die in 2016 nog kozen voor Donald Trump | nu weer naar de Democraten zijn gegaan.

In Virginia had president Donald Trump zich niet gemengd in de verkiezingsstrijd. Anders was dat in Kentucky, waar hij aan de vooravond van de verkiezingen nog op het podium klom om kiezers op te roepen om Republikeinen te steunen. ‘Als jullie verliezen, zullen ze zeggen dat Donald Trump het grootste verlies in de wereldgeschiedenis leed. Dat kunnen jullie me niet aandoen’, zei hij tegen zijn achterban. Het mocht niet baten voor Donald Trum en zijn Republikeinen.

Commentaar: De Republikeinen zien dus dat het niet per se goed is als Donald Trump zich achter hen schaart. De partij is waarschijnlijk wel aan het denken gezet. Op zich zeggen deze uitslagen natuurlijk nog niets over een mogelijke uitslag bij de presidentsverkiezingen in 2029. Maar de Democraten putten uit de overwinningen in Kentucky en Virginia wel hoop. Met name dat ze de voorsteden die ze drie jaar geleden nog aan Donald Trump verloren nu weer hebben heroverd, kan een teken aan de wand zijn voor de Republikeinen. Te meer omdat het niet uit te sluiten is dat de afzettingsprocedure waarmee de Republikeinen worden geconfronteerd met hun president Donald Tromp vooralnog niet in hun voordeel zal worden beslist.

Vrijdag 8 november 2019 | Zuid-Korea stuurt voor het eerst Noord-Koreaanse vluchtelingen als ‘gruwelijke criminelen’ terug

Zuid-Korea heeft voor het eerst sinds de Koreaanse oorlog | 1950-1953 | Noord-Koreaanse vluchtelingen teruggestuurd. Twee vissers zijn gedeporteerd, omdat ze op de boot waarmee ze zijn gevlucht 16 andere bemanningsleden zouden hebben gedood.

De twee Noord-Koreaanse twintigers werden afgelopen weekend met hun boot opgepikt in Zuid-Koreaanse wateren. Uit onderzoek zou zijn gebleken dat ze samen met de 16 andere bemanningsleden afgelopen zomer waren vertrokken vanuit de haven van Kimchaek in Noord-Korea. Terwijl ze in Russische wateren aan het vissen waren, zouden de mannen de kapitein en de andere bemanningsleden hebben gedood.

Volgens een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van hereniging zijn de twee weggestuurd omdat het ‘gruwelijke criminelen’ zijn. Ze zijn volgens de woordvoerder geen echte vluchtelingen die in Zuid-Korea willen wonen, maar zouden hun land alleen zijn ontvlucht om vervolging voor moord te voorkomen.

Koreaanse feiten: Deskundigen denken dat de twee in hun vaderland zwaar worden gestraft, mogelijk zelfs tot de doodstraf te worden veroordeeld en te worden geëxecuteerd. Zuid-Koreaanse media vragen zich daarom af waarom de vissers niet eerst in Zuid-Korea zijn berecht, in plaats van ze meteen terug te sturen. Sinds de Koreaanse oorlog 66 jaar geleden eindigde, zijn er zo’n 32.000 Noord-Koreanen naar het zuiden gevlucht.

Zaterdag 9 november 2019 | De Berlijnse Muur en IJzeren Gordijn anno 1989 bestaat anno 2019 nog steeds in de hoofden van Duitse jongeren

Dertig jaar na de val van de Berlijnse Muur en het IJzeren Gordijn zijn de verschillen tussen Oost en West in Duitsland weer een actueel thema. Weekblad Der Spiegel vraagt zich bij de verkiezingen in Saksen en Brandenburg zelfs op de voorpagina af hoe het ‘Oosten’ denkt en waarom de ‘Oost-Duitser’ anders stemt. Maakt de generatie die is opgegroeid in een herenigd Duitsland nog wel onderscheid tussen Oost en West? Oftewel: hebben zij nog een Berlijnse Muur en het IJzeren Gordijn in hun hoofd?

Uit onderzoek blijkt dat de verschillen tussen Oost en West bij de Nachwendegeneration | de generatie die opgroeide zonder de fysieke Muur en het IJzeren Gordijn | weliswaar kleiner zijn geworden maar na 30 jaar nog altijd niet zijn verdwenen. Hoewel Duitse jongeren niet bewust een verschil willen maken tussen Oost en West, speelt het onbewust nog wel mee in hoe zij naar hun land kijken.

Opvallend is dat 1 op de 5 jongeren uit de voormalig Oost-Duitse deelstaten zegt zich uiteindelijk meer Oost-Duits te voelen dan Duits. Ze worden in het Westen vaak voor het eerst aangesproken als ‘Ossi’, terwijl ze dit eerder niet per se zo ervoeren. Als men aan de andere kant van de voormalige grens spreekt over West-Duitsland dan worden vooral de deelstaten Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts en Saarland bedoeld, die ook daadwerkelijk in het geografische westen liggen. In tegenstelling tot de Oost-Duitser bestaat de West-Duitser voor hen niet. Een verklaring voor de verschillen in deze generatie ligt in de ervaringen die jongeren meekrijgen van hun ouders.

Bepalend voor de blik op Duitsland is of de ouders worden gezien als ‘winnaars’ of ‘verliezers’ van de Duitse eenwording. ‘We doen graag alsof we als jongeren vanaf nul beginnen, maar we worden beïnvloed door onze ouders’, zegt Franziska Schade uit het Oost-Duitse Thüringen.

Dat haar ouders in een dictatuur hebben geleefd en na de val van de Berlijnse Muur en het IJzeren Gordijn hun baan verloren, heeft ook invloed op hoe zijzelf in het leven staat. Voor haar is het verliezen van haar baan nog altijd een grootste angst.

Voor West-Duitse jongeren is de val van de Berlijnse Muur en het IJzeren Gordijn daarentegen vaak geen groot thema. Voor ouders ver van de voormalige grens is er na de hereniging vaak niet veel meer veranderd dan de postcode. Ook op school worden de DDR-tijd en de val van de Berlijnse Muur en het IJzeren Gordijn, opvallend genoeg, niet uitgebreid besproken. Jongeren in het Westen krijgen meestal niet veel meer mee dan alleen de stereotypen over die andere kant van het land. Er wordt nog altijd gedacht dat je in de voormalig Oost-Duitse deelstaten lastiger aan werk komt. Laura Leydecker uit Speyer wordt door haar vrienden zelfs raar aangekeken als ze zegt dat ze haar opleiding graag wil afmaken in Leipzig of Dresden. Haar moeder waarschuwt haar zelfs dat ze daardoor nooit meer een baan kan vinden ‘bij ons in het Westen’. Toch ziet Laura Leydecker juist kansen om er als geschiedenisdocent aan de slag te gaan.

Mogelijke toekomstige feiten: De verwachting is dat de Berlijn Muur en IJzeren Gordijn in het hoofd in de toekomst verder zal afbrokkelen. Toch zien jongeren als Laura Leydecker, met de opkomst van de Alternative für Deutschland | de Duitse versie van de Partij van de Vrijheid en het Forum van Democratie | in de Oost-Duitse deelstaten, en de reactie daarop vanuit het Westen, ook een nieuwe tweedeling ontstaan. Hierover moet volgens hen juist worden gepraat, niet alleen over elkaar maar vooral met elkaar. Door te zeggen ‘in het Oosten wonen alleen maar nazi’s’ en bouw je weer een nieuwe Berlijnse Muur en een nieuw IJzeren Gordijn.

Bron: NOS

Welkom bij het Holland Magazine