Holland | Nieuws uit onze Wereld | 27-10-2019 * 2-11-2019

Zondag 27 oktber 2019 | Rusland beschuldigt de Verenigde Staten van Amerika van internationaal georganiseerde misdadigheid

Rusland beschuldigt de Verenigde Staten van Amerika van georganiseerde misdadigheid bij het beschermen van olievelden in Syrië. De verklaring komt nadat Washington het voornemen had aangekondigd de olievelden, die worden gecontroleerd door Koerdische strijdkrachten, te beveiligen. De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper had gezegd dat Amerikaanse troepen hun posities versterken, onder andere in Deir Ezzor bij de Iraakse grens, waar de grootste olievelden van het land zijn. Hun missie zal zijn te voorkomen dat terreurgroep Islamitische Staat toegang krijgt tot de olievelden en ‘middelen veiligstelt waarmee ze in de regio kunnen toeslaan, Europa kunnen aanvallen en de Verenigde Staten kunnen raken’, vertelde Mark Esper aan verslaggevers tijdens een bezoek aan Brussel. Momenteel zijn er ongeveer tweehonderd Amerikaanse militairen gestationeerd. ‘Wat Washington momenteel doet, de olievelden van Oost-Syrië in beslag nemen …..

…..en onder controle houden, is eenvoudigweg internationaal georganiseerde misdadigheid’, zei het Russische ministerie van Defensie in een verklaring. Commentaar: Dat de Russen met een verklaring komen over internationaal georganiseerde misdadighheid bij het beschermen van de olievelden in Syrië kan niemand verbazen. De Amerikann hebben veertien dagen geleden hun troepen uit Noord-Syrië teruggetrokken maar ze zijn deels wel bij de olievelden in Oost-Syrië gebleven. En door ineens aan te kondigen terug te komen kan niet anders worden verklaard dan dat president Donald Trump zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan een dienst heeft bewezen om zonder internationaal mandaat de Koerden te kunnen uitmoorden in Noord-Syrië. De Russen hebben samen met hun collega militairen uti Syrië de posities van de Amerikanen overgenomen. Verstandige Russen en Amerikanen doen er goed aan met elkaar te gaan praten. Dat voorkomt politieke explosies tussen de presidenten van de Verenigde Staten van Amerika, Rusland, Turkije en Syrië.

Maandag 28 oktober 2019 | Bij verkiezingen in Duitse deelstaat Thüringen winnen Die Linke en Alternative für Deutschland – Die Linke ook grootste partij geworden

Bij de parlementsverkiezingen in de Duitse deelstaat Thüringen is Die Linke de grootste geworden. Het is voor het eerst dat de socialistische partij de grootste is geworden in een deelstaat. Volgens de eerste resultaten heeft Die Linke 31% van de stemmen gekregen. De rechts-populistische Alternative für Deutschland | afgekort: AfD | kreeg met 23.4% ongeveer twee keer zoveel stemmen als in 2014: 10,6%. De uitslag is een tegenvaller voor de bondskanselier Angela Merkel. De partijen in haar regering hebben het in Thüringen erg slecht gedaan. De CDU kwam met 21.8% op de derde plaats terecht. Bij de vorige verziekingen werd nog 33% van de stemmen gehaald. En de SPD kwam voor het eerst onder de 8.2%. De Grüne op 5.2% en FDP 5%.

De winst van Die Linke is voor een groot deel te danken aan de populariteit van Bodo Ramelow, die zich niet per se als socialist presenteert. Ook de winst van de AfD is opvallend. De partij wordt in Thüringen geleid door Björn Höcke, die de meest rechtse vleugel van de AfD vertegenwoordigt en in de gaten wordt gehouden door de Duitse inlichtingendienst.

Commentaar: Het vertrouwen in gevestigde politieke partijen is in Nederland een probleem. Dat geld voor heel Europa en in Duitsland is dat niet anders. Het stemmen succes in ons land voor de Partij voor de Vrijheid en Forum van Democratie geldt bij onze oosterburen voor de Alternative für Deutschland. De gevestigde partijen zullen niet snel met voornoemde partij gaan samewerken. De reden kan zijn dat deze partijen snel opkomen en ook weer snel kunnen worden gehalveerd in stemmen. Veelal partijen voor proteststemmen. Levert dus niets op.

Dinsdag 29 oktober 2019 | Vandalen vernielden glazen toegangsdeur en de gevel van Vlaams Belang is Brussel is beklad

Vandalen hebben in Brussel het hoofdkantoor van de politieke partij Vlaams Belang beklad. De glazen toegangsdeur is vernield en de gevel is beklad. De partij heeft op sociale media bewakingsbeelden gedeeld van het vandalisme. Twee personen gooien met een tegel het glas aan diggelen, waarna een van hen de deur open trapt. Vervolgens besmeuren ze de gevel met een zwarte substantie. ‘De haat en onverdraagzaamheid komt in de praktijk altijd van onze ‘verdraagzame’ tegenstanders’, schrijft partijvoorzitter Tom van Grieken bij een foto van de vernielingen. In juli dit jaar werden de voorgevel en het portaal van het Vlaams Belang-kantoor ook al eens besmeurd. Een gemaskerde man spoot toen een brandblusser met rode verf leeg. Het uiterst rechtse Vlaams Belang is de tweede partij van Vlaanderen en werd in mei de grote winnaar bij de parlementsverkiezingen. Na de verkiezingen wilde alleen de N-VA met het Vlaams Belang om de onderhandelingstafel.

Alle andere politieke partijen sluiten samenwerking met Vlaams Belang uit, waarmee ze vasthouden aan het cordon sanitaire dat al jaren van kracht is. De gesprekken tussen Vlaams Belang en de N-VA liepen afgelopen zomer stuk, waardoor Vlaams Belang vrijwel zeker geen deel uitmaakt van de nieuwe regering. Commentaar: Het Vlaams Belang en de N-VA zijn in Nederland politiek te vergelijken met de Partij voor de Vrijheid en het Forum van Democratie. Alle vier zijn anti-immigratie en anti-moslim partijen. Alle ontstane elllende is volgens deze partijen ontstaan door deze mensen. Bewezen hebben deze partijen niets maar hun preken worden door een breed publiek gehonereerd bij verkiezingen. Eigenlijk onbegrijpelijk dat miljoenen mensen in hun leugens trappen. En als partijen handelen zoals ze dat al doen sinds hun oprichting weerhoudt hun tegenstanders er niet van hun ongenoegen te uiten op deze verkeerde wijze.

Woensdag 30 oktober 2019 | Duizenden Brexit-munten omgesmolten vanwege uitstel tot 31 januari 2020

Het Verenigd Koninkrijk gaat duizenden brexit-herdenkingsmunten vernietigen. De 50-pencemunten waren geslagen ter nagedachtenis aan het vertrek uit de Europese Unie op 31 oktober 2019 zoals Boris Johnson vol wenste te houden maar hij verloor. Maar nu dat vertrek is uitgesteld, klopt de datum op de munten niet meer. De geslagen munten worden daarom volgens The Royal Mint versnipperd, omgesmolten en gerecycled. Vorige week besloot de Britse Minister van Financiën Sajid Javid al om de productie van de brexitmunt stil te leggen, toen het er steeds meer op ging lijken dat de brexitdatum zou worden uitgesteld. Hoeveel munten er zijn gemaakt is niet duidelijk. Sajid Javid was oorspronkelijk van plan om 10 miljoen brexit-munten te laten slaan. Aan de ene kant van de munt stond ‘vrede, voorspoed en vriendschap met alle landen’.

Op de achterzijde stond een standaardtekst en het hoofd van koningin Elizabeth. Er zouden verschillende varianten moeten komen: gouden voor verzamelaars en zilveren en koperen/nikkelen munten die gebruikt konden worden in het dagelijkse betalingsverkeer. Historische feiten: De Koninklijke munt is de munt van het Verenigd Koninkrijk. Het werd opgericht in 886 en was gevestigd in Londen voor bijna 1.100 jaar. Het is gevestigd in Llantrisant, Zuid-Wales, sinds 1980. De Koninklijke munt is een juridisch onafhankelijk bedrijf sinds 2009, 100% in handen van het Britse ministerie van Financiën en economische zaken.  met het heeft een exclusief contract voor de productie van Britse munten. Het produceert ook munten voor vele andere landen. Bij  de Koninklijke munt werken 765 mensen.

Donderdag 31 oktober 2019 | Chinese provincie Hebei heeft alle glazenburggen en platforms gesloten uit veiligheidsoverwegingen

In de Chinese provincie Hebei zijn uit veiligheidsoverwegingen alle glazen bruggen gesloten. Ook andere toeristische attracties van glas, zoals voetpaden en uitzichtplatforms, zijn in de provincie niet meer open voor publiek. Het gaat in totaal om 32 glazen trekpleisters, waaronder de Hongyagu-brug. Die is met een lengte van 488 meter de langste glazen brug ter wereld en hangt tussen twee kliffen. Tijdens deze sluiting wil de provincie Hebei veiligheidsinspecties uitvoeren. En dat is niet zonder reden. Er zijn geen landelijke veiligheidsvoorschriften ingesteld voor dit soort bouwwerken en niet elke toeristische attractie wordt even goed onderhouden. De Chinese overheid riep uitbaters van glazen trekpleisters daarom al eerder dit jaar op om “uitgebreide veiligheidsbeoordelingen” uit te voeren. De afgelopen jaren zijn zelfs een aantal toeristen om het leven gekomen of gewond geraakt bij ongevallen met glazen attracties. Zo overleed dit jaar een man nadat hij door een vangrail schoot van een 260 meter lange glazen glijbaan in de provincie Guangxi. Zes anderen raakten gewond bij het ongeval. De glijbaan was die dag extra glad door hevige regenval. Ook in 2017 ging het mis. Historische feiten: Voor provincies zijn de glazen bouwwerken een handige manier om in te spelen op het groeiende binnenlandse toerisme. In 2016 trok de opening van de Zhangjiajie-brug in de provincie Hunan zo veel internationale aandacht, dat al gauw honderden plannen voor glazen bouwwerken volgden. Die brug moest twee weken na de feestelijke opening dicht voor aanpassingen. Het bouwwerk bleek de enorme bezoekersaantallen die het aantrok niet aan te kunnen.

Vrijdag 1 november 2019 | Vijfhhonderd jaar oude Japans Shuri-kasteel deels verwoest door grote brand

In de Japanse stad Naha is een grote brand uitgebroken in het Shuri-kasteel. De hal van het kasteel en een naastgelegen gebouw zijn volledig afgebrand, zo meldt de Japanse politie. Bij de brand zijn volgens de Japanse autoriteiten geen gewonden gevallen. Hoe het vuur is ontstaan, is niet bekend. Op verschillende beelden op de Japanse televisie is te zien dat het kasteel is teruggebracht tot een houten geraamte.

Historische feiten: Het zogeheten Shuri-kasteel diende als het koninklijke kasteel van het Japanse Riukiu-koninkrijk. Het kasteel werd al een aantal keer eerder verwoest door branden. Het Shuri Kasteel is in de 14-de eeuw gebouwd tijdens de Sanzan periode. Tijdens de Slag om Okinawa | in de periode van 1 april 1945 tot en met 23 juni 1945 | was er onder dit kasteel de hoofdkwartier van het Japanse 32-ste leger gevestigd.

En daarom één van de belangrijkste doelwitten van het Amerikaanse leger in de eerste anderhalve maand van de slag leek de Shuri kasteel onneembaar. Toch boekte het Amerikaanse leger winst en op 22 mei 1945 begon het Japanse 32-ste leger zich terug te trekken uit de Shuri regio. Op 25 mei 1945 startte de USS Mississippi haar driedaagse barrage op het kasteel, die op 27 mei 1945 in lichterlaaie stond.

Op 29 mei 1945 om 10.15 werd het kasteel ingenomen door Company A van de 5-th Marines. Dit gold echter alleen voor het kasteel zelf, want de ondergrondse gewelven onder hun voeten was nog in handen van de vijand. Op 30 mei 1945 werd het in zijn geheel ingenomen. Opnieuw werd het kasteel na de Tweede wereldoorlog opgebouwd en in 1992 is de renovatie van het monumentale gebouw voltooid.

Zaterdag 2 november 2019 | Nieuwe Thaise koning Rama X: Loyaliteitsbootcamp, privéleger en speciale saluut

Duizenden ambtenaren, agenten en leraren in Thailand krijgen loyaliteitstraining in een militair kamp. Het project is bedoeld om de eerbied voor het koningshuis en de vaderlandsliefde te vergroten. En zo laat de nieuwe koning zijn macht op steeds meer manieren gelden. De pas aangetreden koning | met de officiële naam Rama X | heeft deze maand twee legereenheden onder zijn directe controle gebracht. Op een van deze militaire bases in Bangkok wordt de loyaliteitstraining gegeven.

Het bootcamp is vrijwillig, zegt de Thaise overheid. Deelnemers vertellen dat ze om ’s morgens om vijf uur opstaan voor groepsoefeningen. Ze leren te salueren | voor de koning is een speciale saluut geïntroduceerd | en ze krijgen les over de geschiedenis van het koningshuis. ‘We worden getraind om de boodschap te verspreiden’, zegt een deelnemer die bij een inlichtingendienst werkt. ‘Zodat anderen net zo veel van het land gaan houden als wij’. De training duurt twee tot zes weken. Daarna krijgen deelnemers de titel: Functionaris in dienst van Zijne Majesteit. In een appgroep wordt bijgehouden of ze voldoen aan de opdracht om de boodschap te verspreiden. Bijvoorbeeld door presentaties te geven op scholen. Het kamp mag dan officieel vrijwillig zijn, het is veelzeggend dat deze man alleen anoniem lichte kritiek durft te uiten. De afgelopen twee weken is duidelijk geworden dat de koning geen verraders duldt. Zeker tien paleiswachten en officieren zijn al hun rangen en titels afgenomen. Ze zijn ontslagen op koninklijk bevel wegens ‘oneervol gedrag’ of ‘overspel’.

Historische feiten: Sinds de afschaffing van de absolute monarchie in 1932 heeft geen enkele Thaise koning in zulke mate zijn wil laten gelden. De 67-jarige vorst heeft namelijk ook de eigendommen van het steenrijke koningshuis persoonlijk in beheer genomen. Die taak lag eerst bij het ministerie van Financiën. De bezittingen van koning Rama X zouden ergens tussen 30 en 60 miljard dollar waard zijn.

Welkom bij het Holland Magazine