Holland | Nieuws uit onze Wereld | 20-10-2019 * 26-10-2019

Zondag 20 oktober 2019 | Trainers van Haringey Borough F.C. en Yeovil Town FC halen in FA Cup wel spelers van veld wegens racisme

Wat de Engelse bondscoach Gareth Southgate niet deed met de nationale ploeg, gebeurde wel in een wedstrijd in de vierde kwalificatieronde van de FA Cup. In het belangrijkste Engelse bekertoernooi haalde de trainer Tom Loizou van Haringey Borough F.C. zijn spelers van het veld vanwege racisme. Een deel van de toeschouwers van het bezoekende Yeovil Town FC maakte zich tijdens het duel schuldig aan racistische uitlatingen in de richting van spelers van Haringey Borough F.C.

De Kameroense keeper van Haringey Borough F.C. werd bespuugd en bekogeld met een fles, terwijl verdediger Coby Rowe met racisme vanaf de zijkant te maken kreeg. ‘Dat is de FA Cup ons niet waard’, aldus de trainer. In de 64-ste minuut besloot hij daarom zijn ploeg van het veld te halen.

Ruim een half uur later werd het duel officieel gestaakt. Spelers van beide elftallen kwamen daarna het veld op om het deel van het publiek dat zich wel gedroeg te bedanken. ‘Het kan me niet schelen als we bestraft worden en uit het toernooi worden gegooid’, vertelde hij aan de BBC. ‘Het ligt niet aan de spelers en trainer van Yeovil Town FC. Zij zeiden ‘als jullie het veld aflopen, doen wij mee'”, zei Tom Loizou. ‘Het was mijn beslissing, ik wil niet dat zij bestraft worden. Ik heb het alleen gedaan omdat ik kon zien hoe onthutst mijn spelers waren. Zij zijn dit niet gewend’.

Commentaar: Het incident volgt vier dagen na de EK-kwalificatiewedstrijd van Engeland tegen Bulgarije in Sofia, die twee keer werd stilgelegd wegens herhaaldelijke racistische spreekkoren van Bulgaarse fans. Blijkbaar zijn de UEFA, FIFA en de nationale bonden van de aangesloten landen niet instaat de juiste maatregelen tegen het racisme bij voetbalwedstrijden te nemen. En hebben nu trainers en spelers van Haringey Borough F.C. en Yeovil Town FC gehandeld om duidelijk te maken dat racisme er niet thuis hoort. De bobo’s van de UEFA, FIFA en en de FA | de Engelse nationale voetbalbond | hebben weekend. Wanneer gaan deze bobo’s de spelers en trainers eens behoeden voor rascisme in samenwerking met justitie in iedere lidstaat. De rascisten zijn niet opgepakt in Engeland. En dat had wel moeten gebeuren; ook vorige week in Sofia. Dan hadden ze via snelrecht kunnen worden veroordeeld. Nu loopt dat rascistische tuig weer vrij rond. Onbegrijpelijk.

Maandag 21 oktober 2019 | Boris Johnson werd grof ‘vernederd’ en ‘strijdvaardig’ in het Lagerhuis volgens Britse pers

De nederlaag die Boris Johnson op zaterdag 19 oktober 2019 heeft geleden in het Britse Lagerhuis leidde tot uiteenlopende reacties in de Britse kranten. ‘’Vernederd’, kopt de Sunday Mirror in hoofdletters op de voorpagina. Andere kranten verwijten het parlement brexit opnieuw te blokkeren. Minister-president Boris Johnson wilde dat het parlement zich zou uitspreken over zijn nieuwe brexit-deal, maar nadat het Lagerhuis een amendement had aangenomen ging dat niet door en moest hij in plaats daarvan de Europese Unie om uitstel vragen. Volgens de Sunday Mirror werd Boris Johnson tijdens het ‘Lagerhuisdrama’ gedwongen om de Europee Unie om uitstel van de brexit ‘te smeken’ en is er nieuwe twijfel of zijn deal nog wel door het parlement heen komt.

Ook The Observer heeft het over een ‘vernederende nederlaag’ voor Boris Johnson. De halve voorpagina wordt in beslag genomen door een foto van de grote demonstratie tegen de brexit in Londen. Het Britse media is al sinds de aanloop naar het brexit-referendum op 23 juni 2016 verdeeld. Sommige kranten geven meer voorrang aan het pro-brexit-sentiment dan de anderen. The Mail on Sunday richt zijn pijlen bijvoorbeeld juist op het Lagerhuis. ‘House of Fools’, het gekkenhuis, kopt de krant boven foto’s van onder andere Labourleider Jeremy Corbyn en parlementsvoorzitter John Bercow. De Lagerhuisleden worden verantwoordelijk gehouden voor ‘nog meer pijnlijk uitstel’. De Sunday Express noemt Boris Johnson wilskrachtig en kopt in witte chocoladeletters met: ‘Waarom laten ze ons niet vertrekken?’. The Sunday Times stelt dat Boris Johnson het gevecht aangaat met ‘de brexit-vernielers’ en heeft het over ‘drie strijdvaardige brieven aan de Europese Unie’.

Commentaar: Minister-president Edward Heath van de Conservative Party heeft het Verenigd Koninkrijk binnen geloosd in de Europese Unie op 1 januari 1973. Het lidmaatschap van de Europese Unie van het Verenigd Koninkrijk moest feitelijk eindigen op 29 maart 2019. Het land vaarde binnen de Europese Unie toch wel een eigenzinnige koers. Het Britse Lagerhuis keurde de overeenkomst met de Europese Unie een aantal keren af. De uittredingsdatum werd verlengd naar 31 oktober 2019. En bij geen akkoord komt er weer een verlenging tot en met 31 jauari 2020. De huidige minister-president Boris Johnson wil het realiseren. Kans van slagen: niet te meten.

Dinsdag 22 oktober 2019 | Libanees kabinet halveert salarissen van ministers en parlementsleden – Belastingen op financiële instellingen verhoogd

Het Libanese kabinet heeft een reeks hervormingsmaatregelen goedgekeurd die een eind moet maken aan de massale protesten die het land al vijf dagen in hun greep houden. Minister-president Saad al-Hariri maakte in een toespraak die live werd uitgezonden op alle tv-zenders na een urenlange vergadering in het presidentiële paleis bekend dat de salarissen van ministers en parlementsleden worden gehalveerd. De belastingen op banken en andere financiële instellingen worden verhoogd en de banken gaan meer dan 3 miljard dollar betalen om het begrotingstekort van de overheid direct te verlagen. Ook dit raakt veel Libanese politici direct, omdat velen belangen hebben in financiële instellingen. Het kabinet heeft verder besloten verschillende staatsinstellingen op te heffen, zoals het ministerie van Informatie, en andere staatsinstellingen flink te korten. Tegelijk worden grote bedragen uitgetrokken om de armoede aan te pakken.

Saad al-Hariri prees de betogers die dagenlang hebben gevraagd om het vertrek van hem en andere leden van de politieke elite. Hij zei dat de protesten ‘de nationale identiteit hebben hersteld’ en ‘de sektarische barrières hebben doorbroken’. Ook zei hij dat hij bereid is mee te werken aan vervroegde verkiezingen.

De inister-president stelde dat de protesten de verregaande beslissingen genomen zijn mogelijk hebben gemaakt. Hij vroeg de demonstranten niet om te stoppen met hun protesten en het uiten van hun woede. ‘Dat is een beslissing waar jullie over gaan’, zei hij.

Opvallend aan de protesten van de laatste dagen is dat er mensen van allerlei achtergronden aan meedoen en dat de demonstranten zich tegen de leiders van hun eigen bevolkingsgroep keren.

Commentaar: Minister-president Saad al-Hariri van Libnon doet voorkomen dat hij zijn volk heeft laten zegevieren. De Libanese politiek wordt gevoerd door middel van vriendjes politiek en erfopvolging. In een republiek is er geen erfopvolging maar in de Arabische wereld is dat geen uitzondering. Saad al-Hariri volgde zijn vader op, die op 14 februari 2005 werd vermoord. Vermoord door politieke tegenstanders.

Saad al-Hariri leidde tijdens de verkiezingen van 29 mei tot en met 20 juni 2005 een coalitie genaamd ‘Lijst Martelaar Rafik Hariri’, die de verkiezingen met grote meerderheid won. De ‘Lijst Martelaar Rafik Hariri’ kreeg 72 van de 128 zetels. Na 2005 zijn er geen verkiezingen voor de Nationale Vergadering meer gehouden in de republik Libanon; alhoewel politici voor een termijn van vier jaar worden gekozen.  

Woensdag 23 oktober 2019 | Tennō Naruhito – de 126-ste keizer van Japan

In een ceremonie met gasten uit 183 verschillende landen nam keizer | in het Japans betekent keizer tennō | Naruhito het stokje officieel over van zijn vader Akihito. De ceremoniële dag begon op dinsdag 22 oktober 2019 met een religieuze plechtigheid in het keizerlijk paleis in Tokyo, waarbij onder meer koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanwezig waren. De nieuwe keizer zei: ‘Ik zweer dat ik zal handelen volgens de grondwet en mijn verantwoordelijkheid zal vervullen als symbool van de staat en van de eenheid van het volk’. De keizer mocht eindelijk de eeuwenoude troon bestijgen. Overigens is hij al keizer sinds 1 mei 2019. De plechtigheden bij de troonopvolging en al de andere shintoïstische plechtigheden worden door de keizer als privépersoon uitgevoerd en niet als staatshoofd. Hij is de 126-ste heerser in een monarchie die 1500 jaar teruggaat. Japanners zijn over het algemeen gezien positief over hun monarchie. Toch is de toekomst van de opvolging onzeker.

Keizer Naruhito is de enige zoon van zijn vader Akihito. De volgenden in de lijn van opvolging zijn de 53-jarige broer van de nieuwe keizer Akishino en diens 13-jarige zoon Hisahito. Tenzij de wet wordt veranderd en ook vrouwen erfgenamen worden, zou Akishino de laatste troonopvolger kunnen zijn.

Historische Feiten: De eerste Tenno’s zijn mythische, voorhistorische figuren die afstamden van de zonnegodin Amaterasu en in een bijzondere relatie stonden tot de goden. In de middeleeuwen lag het werkelijke gezag in Japan steeds bij krijgsheren en de shogun, de militaire heerser van Japan. De keizer speelde een religieuze rol.

Tijdens de Meiji-restauratie in 1868 werd de shogun afgezet en nam de Meiji-keizer het gezag in de nieuwe Japanse eenheidsstaat op zich. Formeel was de Tenno een constitutioneel monarch met uitgebreide bevoegdheden, die in zijn naam door de ministers werden uitgeoefend. De werkelijke macht, en daarmee de verantwoordelijkheid van de keizer voor de Japanse agressie en de vele oorlogsmisdrijven die door het Japanse leger werden gepleegd, is nog steeds onduidelijk en omstreden. In de jaren tussen de twee wereldoorlogen misbruikten de militaire machthebbers het aanzien van de Tenno. De nadruk werd sterk gelegd op zijn goddelijke afstamming en daarmee werd ook Japan een goddelijke natie. Na de ineenstorting van Japan in 1945 ontkende keizer Hirohito onder Amerikaanse druk dat hij een god was en nam hij genoegen met een strikt constitutionele en representatieve taak. Sindsdien zijn de staat en het religieuze in Japan strikt gescheiden.

Donderdag 24 oktober 2019 | Meer dan helft van de Amerikanen steunt afzetting van president Donald Trump –  Zelf spreekt hij van een ‘lynchpartij’

Meer dan de helft van de Amerikanen steunt een afzettingsprocedure tegen president Donald Trump. Dat blijkt uit een gemiddelde van verschillende peilingen die zijn samengebracht door de website RealClearPolitics. Recentelijk is de steun voor een impeachment gegroeid van 43,3% naar 50,8%.

Over de afzettingsprocedure blijft het land overigens onverminderd tot op het bot verdeeld. Volgens een peiling van CNN steunt bijvoorbeeld 87% van de Democraten een afzettingsprocedure, terwijl slechts 6% van de Republikeinen voor is en 50% van alle partijloze respondenten zeiden voor het afzetten van Donald Trump te zijn.

Een aantal Democraten in het Huis van Afgevaardigden zeiden dat ze de ‘belangrijkste getuigenis tot nu toe’ in het vooronderzoek hebben gehoord. De Democraten verhoorden achter gesloten deuren de Amerikaanse ambassadeur voor Oekraïne, Bill Taylor, en noemden zijn getuigenis ‘explosief’. Drie commissies in het Huis van Afgevaardigden onderzoeken of Donald Trump afgezet moet worden vanwege het misbruik van zijn ambt. Hij zou Oekraïne onder druk hebben gezet om de zoon van zijn politieke rivaal Joe Biden te onderzoeken. Bill Taylor bevestigde tijdens zijn getuigenis dat Donald Trump financiële steun aan Oekraïne inhield totdat het land een onderzoek naar Joe Biden toezegde, zeiden enkele Democraten die aanwezig waren bij de getuigenis.

Ondertussen heeft Donald Trump het impeachment-vooronderzoek in een tweet als een “lynchpartij” omschreven, waarvoor hij veroordeeld werd door Democraten en sommige Republikeinen. Het woord ‘lynchen’ ligt in de Verenigde Staten gevoeliger dan in Nederland, omdat het land een geschiedenis kent van buitengerechtelijke executies van voornamelijk zwarte Amerikanen door groepen witte Amerikanen.

Onder Democraten heerst veel onvrede over Donald Trumps vergelijking van een grondwettelijke procedure met deze geschiedenis. Congreslid Bobby Rush, een voormalig lid van de Black Panther-beweging, zei dat Donald Trump zijn tweet moest verwijderen. ‘Wat is er in godsnaam mis met je?’, twitterde hij.

Met het woord had Donald Trump geen racistische bedoelingen, stelde een woordvoerder van het Witte Huis in gesprek met verslaggevers. ‘De president probeerde zijn eigen situatie op geen enkele manier te vergelijken met deze verschrikkelijke geschiedenis in dit land’. De leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden zei: ‘Dat is niet het soort taal dat ik zou gebruiken’. Eerder omschreef Donald Trump het vooronderzoek als ‘de grootste heksenjacht in de geschiedenis van het land’. Commentaar: De president van de Verenigde Staten van Amerika Donald Trump verenigd zijn staten niet maar verdeeld de Amerikanen. In bepaalde kringen tot op het bot. Zijn uitspraken zijn veelal bot en rascistische taal is hem ook niet vreemd. Hij laat zich nogal eens negatief uit over congresleden die van een ander land komen. Feitelijk is het zo dat elke Amerikaan van een ander land komt. Ook Donald Trump. En omdat hij geld heeft kon hij voor de ouders van zijn vrouw het staatsburgerschap kopen van de Verenigde Staten van Amerika. En Donald Trump is in zijn succesvolle loopbaan vier maal failliet verklaard. Maar eerlijk is eerlijk; iedere keer is hij weer boven water gekomen. Dat is wel een prestatie. En dat kan niet gezegd worden van zijn presidentschap vol verbale uitingen als een ongeleid projectiel. En zeker belangrijk is dat hij niet te vertrouwen is.

Vrijdag 25 oktober 2019 | Doodstraf voor zestien mannen wegens moord op jonge vrouw in Bangladesh

In Bangladesh zijn zestien mannen ter dood veroordeeld voor de moord op een 19-jarige vrouw Nusrat Jahan Rafi. Ze werd in april van dit jaar levend verbrand op het dak van haar school in de plaats Feni, zo’n 160 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Dhaka, omdat ze aangifte had gedaan van seksuele intimidatie. De studente zei dat ze was betast door het hoofd van haar koranschool en deed aangifte. Toen ze weigerde die aangifte in te trekken, werd ze door een aantal mensen met benzine overgoten en in brand gestoken.

Volgens de politie was het de bedoeling om haar dood eruit te laten zien als een zelfmoord, maar de studente slaagde erin om te ontsnappen. En hoewel ze voor 80% verbrand was, gaf ze een verklaring die gefilmd werd, waarin ze zei dat ze door haar leraar was aangerand en dat ze tot haar laatste adem zou vechten voor gerechtigheid. Ze overleed vier dagen later in een ziekenhuis aan haar verwondingen. Haar dood schokte het hele land en leidde tot grote verontwaardiging. Bengalezen gingen de straat op om te protesteren. De minister-president van Bangladesh ging daarna op bezoek bij de familie van de studente en beloofde dat de daders zouden worden bestraft. Onder de zestien daders die nu zijn veroordeeld, zijn drie leraren van de studente, onder wie ook het hoofd van de school, die volgens de politie opdracht gaf voor haar dood. Ook twee lokale leiders zijn schuldig bevonden.

Commentaar: Het Openbaar Ministerie in de hoofdstad Dhaka meldde tevreden zijn over het gewezen vonnis. Het toont wel aan dat niemand in Bangladesh wegkomt met verkrachting en moord. In Bangladesh komt seksueel misbruik van vrouwen veel voor, maar toch treden weinig vrouwen ertegen op, laat staan dat ze aangifte doen zoals Nusrat Jahan Rafi. Vaak wordt een beschuldiging de vrouw door haar familie en omgeving niet in dank afgenomen. Word er nu eindelijk opgetreden tegen verkachters in dit Aziatisch land. Als dat zo is dan is dat een goede zaak. Of het opleggen en mogelijk uitvoeren van de doodstraf door ophanhing daarbij helpt dat is twijfelachtig. Degenen die naar verwachting zullen worden geëxecuteerd krijgen in ieder geval niet nog weer een kans om een vrouw te verkrachten en daarna te vermoorden. En dusdanig te handelen dat Nusrat Jahan Rafi zelfmoord heeft gepleegd.

Zaterdag 26 oktober 2019 | President Donald Trump wil militaire positie in Noord-Syrië toch weer versterkenRussen hebben Amerikaanse militaire locaties in genomen

De Verenigde Staten van Amerika willen toch weer extra militaire middelen gaan inzetten in Syrië. Dat zegt een anonieme hoge functionaris van het Pentagon tegen de landelijke  media. Meer dan twee weken geleden besloot president Donald Trump de Amerikaanse troepen uit -Noord- Syrië deels terug te trekken. Eerder deze week zei minister van Defensie Mark Esper al dat nog niet alle Amerikaanse troepen weg zijn uit Noord-Syrië en dat sommigen zijn achtergebleven om de olievelden te bewaken. Volgens de anonieme bron zijn er plannen om de troepen te versterken. Met welke middelen het Pentagon dat wil doen, heeft de functionaris niet gezegd, maar volgens The Wall Street Journal gaat het onder meer om tientallen tanks.

Commentaar: Turkije viel twee weken geleden Noord-Syrië binnen, kort nadat Amerikaanse troepen waren vertrokken. De Turken willen Syrisch-Koerdische milities verdrijven uit het grensgebied en een bufferzone instellen. Vorige week ging er een staakt-het-vuren in om Koerdische YPG-milities de kans te geven zich terug te trekken. Sinds deze week is de gevechtspauze permanent. En het zal president Donald Trump niet zijn ontgaan dat de Russen de militire locaties van de Amerikanen in Noord-Syrië hebben ingenomen. En de Russen kunnen het uitstekend vinden met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. De invloed in Noord-Syrië van de Verenigde Staten van Amerika is door de handelwijze van hun president gereduceerd tot een bijrol.

Welkom bij het Holland Magazine