Holland | Nieuws uit onze Wereld | 13-10-2019 * 19-10-2019

Zondag 13 oktober 2019 | Heropleving van de Europese slaaptrein – Met de Österreichischen Bundesbahnen van Amsterdam naar Wenen in 2020

De laatste reguliere slaaptrein vertrok in 2016 uit Nederland. De Duitse spoorwegen | Deutsche Bundesbahn |, die de verbinding van Amsterdam naar Zuid-Duitsland en Zwitserland onderhielden, zagen er geen brood meer in. Niet meer van deze tijd en vooral veel te duur.

Nu bijna drie jaar later ziet de wereld er heel anders uit. De afgelopen week maakten de Nederlandse Spoorwegen en staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven bekend dat de slaaptrein in 2021 terugkeert naar Nederland. En wordt nu geëxploiteerd door de Oostenrijkse vervoerder ÖBB |Österreichischen Bundesbahnen | . Die sprong in het gat dat de Duitsers lieten vallen en heeft slaaptreinen in meerdere Europese landen in korte tijd winstgevend en populair gemaakt.

In 2018 steeg het aantal nachtreizigers bij de Österreichischen Bundesbahnen met 15%, inmiddels zorgen de Nightjets voor 20% van de omzet van het bedrijf. Het aantal verbindingen groeit en er zijn nieuwe treinen besteld. In 2020 wordt Amsterdam aangesloten, mogelijk volgt Brussel. Nederland en België horen nu bij de weinige landen in Europa zonder slaaptrein, even afgezien van gecharterde ritten naar zon- of wintersportbestemmingen.

De opmars van de Oostenrijkers wordt mede gevoed door de discussie over klimaatverandering en duurzame manieren van reizen. Het besef dat de slaaptrein iets is om je mee te profileren dringt steeds meer door. Dat kan men ook waarnemen aan de draai van de Duitse spoorwegen; die denken nu toch weer na over het concept.

Historische feiten: In Zweden, waar klimaatactivist Greta Thunberg woonachtig is, is de vraag naar de slaaptrein tussen Malmö en Stockholm vorig jaar met 100% gestegen. Richting het noorden van Zweden steeg de populariteit met 25% tot 60%. In Zweden ziet men ook een lichte daling van het aantal vliegreizigers. Daar heeft Greta Thunberg zeker een rol bij gespeeld.

Maandag 14 oktober 2019 | Honderden IS’ers ontsnapt uit Syrisch kamp bij de plaats Ain Issa

Uit een Syrisch kamp bij de plaats Ain Issa zijn zeker 785 IS’ers ontsnapt. Dat melden Koerdische strijdkrachten in de regio. De ontsnapping werd eerder al gemeld door het vanuit Groot-Brittannië opererende Syrisch Observatorium voor Mensenrechten. Toen werd gesproken over zo’n 100 ontsnapten. Het kamp zou getroffen zijn door Turkse bombardementen. Het zou gaan om een groep aan Islamitische Staat gelieerde vrouwen en hun kinderen. Ain Issa wordt al sinds woensdag 9 oktober 2019 door Turkije gebombardeerd. De Koerdische strijdkrachten melden dat gevangenen de poorten van het kamp aanvielen, en daarna gevlucht zijn.

Volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan is sprake van nepnieuws. Bij het Turkse staatspersbureau Anadolu noemde hij de berichten opruiend, en alleen bedoeld om steun te krijgen van de Verenigde Staten van Amerika en andere westerse landen. In het kamp zitten 12.000 mensen. Voor het overgrote deel zijn dat vluchtelingen. Ook werden er in een deel van het kamp zo’n 1000 buitenlandse aan IS gelinkte vrouwen met hun kinderen vastgehouden.

De Koerdische strijders die het kamp bewaken, zeggen al langer dat er een risico bestaat dat de IS’ers ontsnappen. Nu Turkse troepen in de regio oprukken bestaat de kans dat ze het kamp niet langer kunnen beheren. Het kamp in Ain Issa verkeert volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten ‘in een staat van anarchie’. Koerdische strijders meldden eerder al dat een aantal IS-families uit het kamp ontsnapt waren, nu de druk vanuit Turkije in het gebied opgevoerd wordt. Het kamp ligt dicht bij de stad Raqqa, het voormalige IS-bolwerk van de terreurorganisatie. Commentaar: De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat het nepnieuws is als het gaat om het ontsnappen van honderden IS’ers uit kampen in Noord-Syrië. En dat het alleen maar is bedoeld om steun te krijgen van onder andere westerse landen. De waarheid is echter dat de het Turkse leger moordend door het gebied trekt en Koerden standrechterlijk worden executeerd volgens The New York Times. Het is meer dan duidelijk dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan een oorlogsmisdadiger is.

Dinsdag 15 oktober 2019 | Conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid heeft geen meerderheid in Poolse Eerste en Tweede Kamer

De conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid  heeft bij de parlementsverkiezingen van zondag 13 oktober 2019 de meerderheid in de Poolse senaat verloren. Voorheen had de partij in beide kamers van het parlement een meerderheid. Nu is dat alleen nog in de Sejm, de Poolse Tweede Kamer. De oppositiepartijen hadden met name ingezet op het behalen van een meerderheid in de senaat, omdat de kans op winst in de Poolse Tweede Kamer bij voorbaat klein werd geacht. In de meeste kiesdistricten stelden zij steeds één gezamenlijke kandidaat tegenover de kandidaat van conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid. Die strategie heeft vruchten afgeworpen. Het Burgerplatform, de Boerencoalitie en de Linkse Coalitie halen samen 48 van de 100 zetels. Daarnaast steunen drie van de vier onafhankelijke senatoren de oppositiepartijen, waardoor er een meerderheid voor de oppositie ontstaat.

De macht van de Poolse Eerste Kamer is relatief beperkt. Senatoren kunnen wetsvoorstellen van de conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid namelijk niet tegenhouden, maar alleen vertragen door ze terug te sturen naar de Poolse Tweede Kamer. Nu er geen meerderheid meer is, kan de regering niet meer binnen enkele dagen veranderingen doorvoeren. Eerder werd al bekend dat de conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid opnieuw een absolute meerderheid heeft behaald in de Poolse Tweede Kamer. Met name buiten de grote steden behaalde de partij Recht en Rechtvaardigheid van Jaroslaw Kaczynski een grote winst. De partij haalde in totaal ruim 44% van de stemmen. De centrum-rechtse Burgercoalitie volgt als tweede, met zo’n 27%.

Commentaar: De partij Recht en Rechtvaardigheid van Jaroslaw Kaczynski hebben dan wel de parlementsverkiezingen in Polen gewonnen maar dat is geen zegen voor de democratie in dit voormalig communistisch land. Deze regeringspartij heeft in het recente verleden maatregelen genomen zodat er geen sprake meer is van onafhankelijke journalistiek. Radio en televisie preken doorgaans alleen de mening van de partij Recht en Rechtvaardigheid. En dat er geen sprake meer is van onafhankelijke rechtspraak door benoeming van regeringspartij gezinde rechters. De Europese Unie heeft Polen daarvoor al meerdere malen op de vingers getikt maar de partij Recht en Rechtvaardigheid van Jaroslaw Kaczynski trekt zich niets aan van de verwijzingen van de Europese Unie. En daarin word Polen gesteund door Hongarije; de minister-presidenten van beide landen Jaroslaw Kaczynski en Viktor Orbán zijn goede politieke vrienden. Europese Unie in een wruggreep.

Woensdag 16 oktober 2019 | Turks elftal salueerde aan de militairen die de Koerdische militie YPG uitmoorden in Noord-Syrië voor aanvang van EK-kwalificatieduel met Albanië

Turkse voetballers brachten tijdens het EK-kwalificatieduel met Albanië een groet aan de soldaten van hun land. Tegen Frankrijk deden ze het maandagavond nog eens dunnetjes over. Bondscoach Senol Günes benadrukte: ‘Het militaire saluut betekent niet dat onze spelers het eens zijn met de operaties in Syrië’. ‘Het betekent dat we onze soldaten steunen. We respecteren ze en hopen dat ze veilig terugkeren. Het is niet kwaadaardig bedoeld’. In België volgden kinderen van een Turkse amateurvereniging het voorbeeld van hun grote helden, wat zelfs ontaardde in een politieke discussie. Minister van sport Ben Weyts reageerde furieus tegenover persbureau Belga. ‘We gaan toch geen buitenlandse conflicten uitvechten op onze sportvelden? Sport moet kinderen integreren, niet segregeren. Laat staan dat kinderen worden opgezet tegen andere kinderen’.

Commentaar: Sport en politiek moeten gescheiden blijven. Diverse bestuurders veroordelen het gedrag van Turkije en dringen aan op strenge maatregelen van de UEFA, tot het ontnemen van de Champions League-finale aan toe. De Europese voetbalbond kondigde aan zich over de kwestie te buigen, aangezwengeld door het geweld van het Turkse leger in Syrië. De situatie houdt de voetbalwereld flink in zijn greep, maar heeft nog niet tot harde maatregelen geleid. Alleen in Duitsland ondernam Sankt Pauli meteen actie toen een voetballer van de tweededivisionist zich met de kwestie bemoeide. Hoe dan ook de UEFA zal er goed aan doen om de finale van de Champions League, die voor zaterdag 30 mei 2020 gepland staat in Istanbul, elders te laten spelen. En Turkije uit te sluiten van deelname aan het EK-Voetbal 2020.

Donderdag 17 oktober 2019 | Minister-president Boris Johnson van het Verenigd Koninkrijk vraagt uitstel aan voor Brexit bij no-deal

De Britse minister-president Boris Johnson zal de Europese Unie in een brief om uitstel van de brexit vragen als er op zaterdag 19 oktober 2019 geen overeenkomst is. Dat heeft de Britse minister voor brexitzaken Stephen Barclay gezegd. Het is voor het eerst dat de Britse regering zich zo uit. Eerder waren er wel rechtbankstukken waar dit uit bleek. Die hoorden bij een zaak die in Schotland diende en waarin de vraag werd gesteld of Boris Johnson kan worden gearresteerd als hij geen uitstel vraagt zoals staat in een wet die is aangenomen door het Britse parlement. De minister voor brexitzaken Stephen Barclay zei dat de Britse regering zich aan die wet zal houden. ‘Ik bevestig dat de regering zich zal houden aan wat het heeft uiteengezet’, aldus de minister.

Commentaar: Enkele weken geleden verklaarde Boris Johnson ‘liever dood in de sloot’ te liggen dan uitstel van de brexit te vragen. Hij wilde desnoods zonder deal op 31 oktober 2019 uit de Europese Unie stappen maar de wet houdt hem tegen. Deze huidige minister-president van het Verenigd Koninkrijk speelde het spel over de brexit op de wijze zoals de Amerikaanse president Donald Trump via Twitter zou handelen.

Veel woorden zonder enige koers in het Britse Lagerhuis. Harde vervloekingen naar de oppositie in het Britse Lagerhuis. Weg lopen van politici van zijn eigen partij; de Conservatieve Partij. En een dwangmiddel van het Britse Lagerhuis dat het land de Europese Unie zonder deal niet mag verlaten. Deze minister-president van het Verenigd Koninkrijk doet het omdat hij politiek niet anders kan.

Vrijdag 18 oktober 2019 | Destijds 17 jarige kampbewaker Bruno D. op 93-jarige leeftijd voor de rechter wegens misdaden in Tweede Wereldoorlog

In Hamburg is op donderdag 17 oktober 2019 het strafproces begonnen tegen een 93-jarige nazimisdadiger Bruno D. Hij staat terecht voor medeplichtigheid aan de moord op 5.230 gevangenen in concentratiekamp Stutthof, vlak bij de Poolse stad Gdansk. De voormalig kampbewaker zegt dat hij wist van de massamoord, maar dat hij niet schuldig is. Opvallend is dat Bruno D. als 93-jarige moet verschijnen voor de jeugdafdeling van de rechtbank. Hij was 17 jaar oud toen hij op 9 augustus 1944 begon als kampbewaker. Hij wordt niet vervolgd voor concrete handelingen, maar hij was deel van de moordmachine die het concentratiekamp Stutthof was, zegt het het Duitse Openbaar Ministerie. In verhoorverslagen die zijn ingezien door Duitse media geeft D. toe dat hij in die tijd met kameraden wel eens over Jodenvernietiging sprak en dat hij wist dat in de gaskamers mensen werden vermoord. Hij zegt ooit het geschreeuw vanuit de verte te hebben gehoord. Toch ziet hij zichzelf niet als schuldig, omdat het hem de kop had gekost als hij zich had laten overplaatsen, zegt hij.

Voorheen werd er naar mensen als Bruno D. in Duitsland nauwelijks gezocht, omdat hem geen concrete moord ten laste kan worden gelegd. Hij woonde dan ook sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog ongestoord in Hamburg. In 2011 oordeelden Duitse rechters dat ook daders die niet zelf gedood hebben, vervolgd kunnen worden als zij door hun werkzaamheden systematische moord mogelijk maakten. Daardoor kon in dat jaar John Demjanjuk, een voormalig bewaker in vernietigingskamp Sobibor, veroordeeld worden voor medeplichtigheid aan de moord op 28.060 mensen. Naar aanleiding van deze zaak hebben openbaar aanklagers in Duitsland ook andere, vergelijkbare zaken in gang gezet. Na onderzoek in archieven binnen en buiten Duitsland werd uiteindelijk ook Bruno D. Aangeklaagd ondanks zjn hoge leeftijd. Veel andere kampbewakers zijn al overleden en nu het einde van de Tweede Wereldoorlog bijna 75 jaar geleden is, wordt er in Duitsland rekening mee gehouden dat dit wel eens het laatste proces tegen een nazimisdadiger kan zijn.

Commentaar: Toch is het niet duidelijk of Bruno D. bij veroordeling ook echt in de gevangenis belandt. En verder is de vraag gerechtvaardigd of het nog wel zuiver is dat de daden waarvoor deze kampbewaker verantwoordelijk voor wordt gehouden na bijna 75 jaar nog ter verantwoording geroepen moet worden. Immers hij was 17 jaar destijds en nu 93. In Duitsland liepen na de Tweede Wereldoorlog meer dan 100.000 Nazimisdadigers rond. Het merendeel is inmiddels overleden en die zijn niet berecht. Bovendien is de hoge leeftijd van de aangeklaagden na zoveel jaren vaak een probleem. Zo stierf John Demjanjuk in 2012 op vrije voeten voordat het hoger beroep kon plaatsvinden. Ook Oskar Gröning | de boekhouder van Auschwitz | ging vanwege zijn hoge leeftijd en slechte gezondheid tegen zijn straf in beroep. Net als John Demjanjuk stierf hij nog voordat hij zijn straf kon uitzitten. Of moet het recht ten alle tijde zijn beloop hebben!.

Zaterdag 19 oktober 2019 | Volgens de Verenigde Staten van Amerika is Nederland medeschuldig aan chaos in Noord-Syrië

Nederland is medeverantwoordelijk voor de huidige chaos in het noorden van Syrië. Dat zei de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra in het programma Nieuwsuur. Amerika wilde volgens hem dat Nederland actief bleef meedoen in Syrië. De ambassadeur Pete Hoekstra: ‘Het was Nederland dat een paar maanden geleden besloot uit Syrië te vertrekken en toen begon het domino-effect van mensen die de regio verlieten’. ‘Ik neem aan dat ze vertrokken omdat ze geen dreiging meer zagen’. Nederlandse F-16’s waren in 2016 en 2018 actief boven het oosten van Syrië. Daar bombardeerden ze doelen van terreurgroep IS. De missie moest stoppen omdat de luchtmacht zich moet voorbereiden op de overgang van de F-16 naar de F-35.

Pete Hoekstra reageerde op kritiek uit Nederland en Europa op de Amerikanen omdat zij zich zonder overleg hebben teruggetrokken uit Noord-Syrië. Dat gaf Turkije het groene licht om het buurland binnen te vallen. Turkije wil de Koerdische militie YPG daar verdrijven en een bufferzone inrichten. Het vertrek was afgesproken met de door de Amerikanen geleide internationale coalitie die vecht tegen IS. Nederland heeft nooit militairen op de grond gehad in Syrië, al hebben de Amerikanen daar deze zomer wel om gevraagd. Daar is geen mandaat voor, aldus het kabinet. Commentaar: Aan de manier waarop de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra in Nederland is te merken dat hij standpunten van een staatshoofd | Donald Trump – de president van de Verenigde Staten van Amerika | moet verdedigen die zijn meningen per dag schijnt bij te stellen. In zijn homeland wordt zelfs getwijfeld aan zijn geestelijke gesteldheid. Een gestoorde toekomst.

Welkom bij het Holland Magazine