Holland | Nieuws uit Nederland | 27-10-2019 * 2-11-2019

Zondag 27 oktober 2019 | Ergün Senarabaci als verdachte opgepakt voor de Pathé-bioscoop moorden in Groningen – Slachtoffers zijn de twee schoonmakers uit Slochteren

De politie heeft een 33-jarige Ergün Senarabaci | geen onbekende van de politie | aangehouden die wordt verdacht van de twee bioscoopmoorden in Groningen. Zaterdagochtend werden de lichamen van de 56-jarige Marinus en de 55-jarige Gina uit Slochteren dood gevonden in een Pathé-bioscoop in de stad. Ze waren de schoonmakers van de bioscoop en zijn op bloederige wijze omgebracht. Ze laten twee volwassen kinderen na. Het stel werkte bij schoonmaakbedrijf Gom Hospitality. ‘Hun dood komt als een schok voor ons allen’, schrijft het bedrijf in een verklaring: ‘Onze gedachten gaan uit naar de slachtoffers en hun nabestaanden’.

De verdachte werd aan de westkant van de stad aangehouden. Bij de aanhouding is geschoten, de verdachte is daarbij geraakt aan zijn benen. De politie moest naar eigen zeggen schieten, omdat hij een mes vasthield en een verdachte is van een ernstig geweldsmisdrijf. Hoe hij eraan toe is, is niet bekend. De aangehouden man is de enige verdachte.

Commentaar: Groningen schrikt op door de bloederige wijze waarop de twee schoonmakers Marinus en Gina van de Pathé-bioscoop aan het Gedempte Zuiderdiep zijn vermoord. In hun woonomgeving in Slochteren vertelde men dat het werkelijk schatten van mensen waren. Hard werkende mensen en zo lafhartig van het leven beroofd. In wat voor samenleving leeft Nederland.

Maandag 28 oktober 2019 | Na verlies in Amsterdam wachten boze supporters van Feyenoord spelersbus op

Enkele honderden supporters van Feyenoord hebben op het trainingscomplex van de club de spelersbus opgewacht na de nederlaag tegen Ajax. Er werd geroepen om het vertrek van coach Jaap Stam. De club staat na elf wedstrijden op de twaalfde plek in de Eredivisie en verloor in Amsterdam met 4-0 van rivaal Ajax.

Onder luid gezang reed de bus het complex binnen. Er werden teksten geroepen als ‘schaam je kapot’ en ‘werken voor je geld’. De politie was volop aanwezig en de Mobiele Eénheid vormde een cordon voor de bus. Supporters gooiden met vuurwerk en bier. Ook zijn enkele rookbommen afgegaan. Enkele spelers hebben kort met de supporters gesproken. Aanvaller Steven Berghuis zei: ‘Ik ben voor jullie gebleven. Leroy Fer is uit Engeland gekomen, net alsof wij expres verliezen’. De spelers zijn inmiddels naar huis en de politie laat weten dat er geen arrestaties zijn verricht.

Historische feiten: In 2011 bestormden boze Feyenoordfans het Maasgebouw bij stadion de Kuip, waar het bestuur van de club zit. De harde kern eiste toen dat toenmalig directeur Eric Gudde zou aftreden en de situatie liep snel uit de hand.

Commentaar: Zijn het wel echte fans van Feyenoord die de spelersbus hebben bestormd. De ‘opstandelingen’ riepen om het vertrek van trainer Jaap Stam. En ‘schaam je kapot’ en ‘werken voor je geld’. De indruk is dat de spelers van deze Rotterdamse club best werken voor hun geld. En dat Jaap Stam zijn best doet om te maken wat er van te maken is van het huidige Feyenoord. Het huidige Feyenoord is een gevalletje pech, zowel in sportief opzicht als financieel. Er moeten betere financiële tijden komen voor de club van Zuid.

Dinsdag 29 oktober 2019 | Het verwijt dat we niets deden met stikstofcrisis is onterecht zegt de Minister van Landbouw Carola Schouten

Minister Carola Schouten van Landbouw ontkent dat er op haar ministerie onvoldoende aandacht is geweest voor de juridische risico’s van het stikstofbeleid. Zij zegt dit in een reactie op een reconstructie in de Volkskrant, waarin staat dat het ministerie allerlei waarschuwingen negeerde.

De Volkskrant schrijft dat er in april 2018 al een kritische analyse van het stikstofbeleid lag van een ambtelijke werkgroep. Daarin stond dat het zelfs zo ver kon komen dat de overheid al uitgegeven vergunningen weer moest intrekken. De analyse werd niet gedeeld met de bevoegde minister. Carola Schouten geeft toe dat zij dit rapport destijds inderdaad niet onder ogen heeft gekregen. Maar zij zegt dat de analyse wel ‘aan de basis van de verdere scenariovorming’ heeft gelegen. Het ministerie wist dat er sinds 2017 tweehonderd bezwaarschriften tegen stikstofvergunningen lagen bij de Raad van State. Carola Schouten zegt dat er wel degelijk oog was voor een slechte uitkomst en ‘in bestuurlijke overleggen alle scenario’s altijd op tafel hebben gelegen’.

Toen kwam op 7 november 2018 het oordeel van het Europees Hof over twee bezwaarprocedures van natuurbeschermers. Daarin stond onder meer dat het verstrekken van stikstofvergunningen in Nederland ten onrechte was gebaseerd op stikstofbeperkende maatregelen, die in de toekomst nog genomen moesten worden. De Volkskrant schrijft dat ten minste twee provincies toen alarm sloegen. Vanuit Overijssel kwam een kritische analyse dat de overheid veel te optimistisch was. Die analyse werd door ambtenaren geheim gehouden. Brabant vertrouwde het stikstofbeleid ook niet meer, maar ging toch overstag.

De Minister van Landbouw schrijft in haar reactie dat het ministerie en de provincies in gezamenlijk overleg besloten het oordeel van de Nederlandse rechter af te wachten. De overheid ging door met het verlenen van vergunningen op de oude manier. Ambtenaren zochten ondertussen naar verbeteringen in de wetgeving, voegt zij er aan toe.

In mei 2019 kwam het tweede negatieve oordeel, dit keer van de Raad van State. Die bevestigde de lezing van het Europees Hof. De belofte dat een vergunningaanvrager stikstofmaatregelen gaat nemen, is geen gegarandeerde bescherming voor Natura 2000-gebieden, was het oordeel.

Na deze uitspraak zijn alle vergunningsaanvragen van bijvoorbeeld boeren en de bouw in de ijskast beland omdat zij juridisch niet houdbaar zijn. Het kabinet moet de stikstofcrisis zien op te lossen.

Carola Schouten zegt in haar reactie dat er al die tijd wel degelijk rekening werd gehouden met deze negatieve scenario’s. Maar ‘de meeste ambtelijke capaciteit’ werd ingezet om de regelgeving te verbeteren. De minister schrijft verder dat het goed is ‘om te reflecteren op hoe zaken zijn verlopen’. ‘Tegelijkertijd vind ik het belangrijk nu vooral ook vooruit te kijken en alle energie te richten op het werken aan een oplossing voor de stikstofproblematiek’. Aan de Eerste en Tweede Kamer heeft Carola Schouten al toegezegd met een beleidsreconstructie en een evaluatie te komen voor de zomer van 2020.

Verwijzing: Verwijzing naar de rubriek Column in het Holland Magazine naar het artikel: ‘Anno 19 mei 2003 Stikstof | Anno 29 mei 2019 Stikstofcrisis’

Woensdag 30 oktober 2019 | Sociale huurwoning wordt verhuurd tegen hoogste bod – Huidige huurprijs: € 1.650,00 per maand exclusief gas, water en stroom

De woningmarkt is krap geworden. Dat is voldoende bekend. Maar ’tegen elkaar op bieden’ is niet enkel meer voorbehouden voor de koopsector. Ook huurwoningen worden per opbod verdeeld in diverse steden in Nederland; onder meer in Den Haag. Te huur wordt aangeboden een ruime woonkamer, drie slaapkamers en twee kleine kamertjes. Vrijwel overal nieuw laminaat. De woning in de Haagse wijk Laak lijkt een prima plaats voor een gezin. Maar dan komt het. ’Wegens grote belangstelling’ wordt het huis ’gegund aan de persoon die de hoogste huurprijs biedt’, staat op een briefje op het raam geschreven. En er wordt veel geboden.

De tussenstand op dit moment is € 1.650,00 per maand, exclusief gas, water en stroom. Gemiddelde huurprijs in deze wijk is € 650,00 per maand exclusief gas, water en stroom. Geïnteresseerden kunnen nog steeds reageren als ze meer te besteden hebben. ‘Mensen mogen het huis bezichtigen en als ze de woning het waard vinden, kunnen ze bieden’, vertelt de tussenpersoon die het huis verhuurt voor de eigenaar van de woning. ‘Het is gewoon een kwestie van vraag en aanbod’, zegt de tussenpersoon en vervolgt: ‘Er is veel animo. Hoeveel de woning waard is, bepaalt de markt’.

Commentaar: De keuze om geïnteresseerden voor een sociale huurwoning tegen elkaar te laten opbieden is als walgelijk aan te merken en kan niet als een probeersel worden benoemd. De anonieme verhuurder stelt dat het ligt in lijn met waar de markt naartoe gaat. Het is vrije sector maar dat is zeer twijfelachtig. Maar de wijk Laak in Den Haag is een veelzijdige gemixtewijk. Bijna de helft van de bewoners is tussen de 20 en 45 jaar. In de bevolkingssamenstelling ziet men vele culturen terug, maar er is een opvallende kern van Nederlandse bewoners die soms al generaties lang hier wonen en sterk verknocht zijn aan deze wijk. Wat een asociale eikel is die anonieme verhuurder met zijn maffiapraktijken. Hij durft zijn naam niet eens bekend te maken. De lafbek. De tussenpersoon laat nog weten dat hij een beetje moreel schuldgevoel heeft. Voor de maatschappij is dit niet goed, daarvan is hij zich bewust. Zelf heeft hij acht jaar ingeschreven gestaan voor een sociale huurwoning.

Donderdag 31 oktober 2019 | Easy2Company in Heerhugowaard dagvaarde Lionel Messi wegens niet nakomen contractuele afspraken

Lionel Messi moet op maandag 4 november 2019 voor de Spaanse rechter verschijnen vanwege een zakelijk geschil met met het bedrijf Easy2Company uit Heerhugowaard. Volgens Easy2Company is de stervoetballer in gebreke is gebleven.

Lionel Messi en Easy2Company sloten in mei 2014 een contract voor de promotie van de Space Scooter. Dat is een step die vooruitkomt door de voetplank als een soort wipwap naar voren en naar achteren te bewegen.

Volgens Easy2Company staat het speelgoed bij een op de drie gezinnen in Nederland thuis, en was het zijn ambitie om dat ook in het buitenland voor elkaar te krijgen. ‘Dat we als een van de weinige bedrijven in de wereld mogen samenwerken met Lionel Messi is een mijlpaal voor ons bedrijf’, zei Easy2Company hoopvol in 2014.

Maar het liep uit op een deceptie. Onderdeel van de afspraken was volgens Easy2Company dat Messi.com zou worden uitgebreid met een webwinkel. Dat was voor Easy2Company een uitgelezen kans om het product onder de aandacht van miljoenen fans van Lionel Messi te brengen. Maar tot op de dag van vandaag is die shop er niet. Bij het promoten en verkopen van de step op zijn platform Messi.com en Lionel Messi persoonlijk in gebreke gebleven.

Met de deal was veel geld gemoeid, maar hoeveel precies wil Easy2Company nu niet zeggen. Easy2Company noemt het heel jammer dat het zo is gelopen. Ze hadden van zo’n professionele voetballer ook een professioneel management verwacht. Lionel Messi moet tijdens de rechtzittingvoorkomen om te verklaren over de afspraken met het Nederlandse bedrijf. De stervoetballer is zelf ook niet tevreden over de samenwerking met Easy2Company. Volgens ingewijden wil de Lionel Messi nog geld van Easy2Company zien.

Commentaar: Ook een stervoetballer komt al dan niet opzettelijk contractuele afspraken niet na. Hij is niet de eerste sporter en niet de laatste. Nu heeft Lionel Messi in Spanje ook al een veroordeling gehad wegens te weinig betaalde belastingen. Dat doet zijn zaak met Easy2Company niet goed. De voetballer heeft de kwestie met de Spaanse belastingdienst voor miljoenen euro’s afgekocht. En als de rechtbank in Barcelona Easy2Company in het gelijk stelt dan kan dat Lionel Messie weer miljoenen euro’s gaan kosten. Voor zover is na te gaan heeft Easy2Company de uitbetalingen aan Lionel Messie gestaakt en gestaakt gehouden en derhalve kan het zo zijn dat hij denkt nog gelden te goed te hebben van het bedrijf uit Heerhugowaard. Indien de rechtbank Easy2Company gelijk geeft omdat de webshop via zijn website niet is opgestart confrom is overeengekomen kan dat Lionel Messie miljoenen euro’s gaan kosten plus dat hij de ontvangen gelden van Easy2Company moet terug betalen. En daar boven op de rekening van de procedure van de rechtbank moet gaan betalen.

Vrijdag 1 november 2019 | Minister-President Mark Rutte heeft wat uit te leggen in de Tweede Kamer over zijn rol in de stikstofcrisis

Mark Rutte moet op het matje komen in de Tweede Kamer om zich te verantwoorden voor zijn rol in de stikstofcrisis. Meerdere oppositiepartijen vinden dat de minister-president schittert door afwezigheid. ‘We weten niet eens of Nederland nog wel een premier heeft’, zei PVV-leider Geert Wilders. Hij eiste een debat met de ’wegduikende premier’. Hij kreeg daarvoor steun van de gehele Tweede Kamer. Geert Wilders vindt het onacceptabel dat pas in december duidelijk wordt welke maatregelen het kabinet met de provincies gaat nemen om bouwprojecten weer aan de gang te helpen en de uitsoot van stikstof te verminderen. Sinds de Raad van State oordeelde dat vergunningen voor bouwprojecten niet meer verleend mogen worden met beloftes van stikstofcompensatie in de toekomst, liggen duizenden projecten stil. Boeren vrezen vermindering van de veestapel. Ook verlaging van de maximumsnelheid lijkt onafwendbaar. Uiterlijk volgende week moet het kabinet plannen in een brief aan de Tweede Kamer uit de doeken doen en aansluitend volgt het debat. Commentaar: Steeds meer wordt de indruk gewekt dat Nederland geregeerd wordt door rechters en niet door de de VVD-CDA-D66 en ChristenUnie-kabinet. En op belangrijke dagen waarop de aanwezigheid van de VVD-minsiter-president wenselijk wordt geacht schittert Mark Rutte door afwezigheid. Dan zegt hij wel dat de vak-ministers zijn verschenen bij zowel de boeren- als de bouwersdemonstraties. Moreel gezien had hij als kapitein van het schip Nederland er bij moeten zijn. Dat gegeven is wellicht onbekend bij de VVD die meer had met de afschaffing van de dividendbelasting dan met de problemen in de samenleving met de boeren en de bouwers. De zorg en leraren komen nog. Mark Rutte wanneer bent u er voor iedereen.

Zaterdag 2 november 2019 | Kabinet Mark Rutte wacht op Turks besluit over één IS-vrouw – De andere vrouw kan naar Marokko

Het is niet zeker dat Nederland om uitlevering van een IS-vrouw gaat vragen, die zich heeft gemeld bij de Nederlandse ambassade in Turkije. ‘We doen dit stap voor stap’, zei minister-president Mark Rutte op zijn wekelijkse persconferentie. Hij wil eerst kijken of de Turkse autoriteiten de vrouw willen vervolgen en als dat niet het geval is ‘gaan we opnieuw de situatie kijken’. Volgens Mark Rutte is nog niet met zekerheid te zeggen dat Nederland een uitleveringsverzoek zal doen. Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zei dat dit wel voor de hand ligt. De IS-vrouw meldde zich onlangs met een andere IS-vrouw en drie kinderen bij de Nederlandse ambassade in Turkije. Als Turkije besluit de vrouw niet te berechten, zal het Nederlandse Openbaar Ministerie waarschijnlijk besluiten om dat in Nederland te doen. Dat geldt niet voor de tweede vrouw, omdat haar de Nederlandse nationaliteit is afgenomen.

De vrouwen waren vanuit Nederland naar IS-gebied gereisd en zouden enkele weken geleden zijn ontsnapt uit het kamp voor gevangengenomen IS’ers in al-Hol, in het noordoosten van Syrië. De vrouwen zitten inmiddels met hun kinderen in een Turkse cel. Op de dag dat de vrouwen en kinderen aankwamen in Ankara werd het Nederlandse staatsburgerschap van één van hen, de Tilburgse Fatima H., afgenomen. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid was de ontnemingsprocedure al eerder gestart. ‘Daar is een zorgvuldige procedure over gevoerd, die al in september was ingezet’, zei minister Ferdinand Grapperhaus daar over. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken zei eerder al te zullen wachten op het besluit van de Turkse autoriteiten of ze de vrouwen gaan vervolgen. Ferdinand Grapperhaus voegde daar aan toe: ‘Als de Turken zeggen dat ze die vrouw niet gaan vervolgen, dan is het het meest waarschijnlijk dat we voor haar een uitleveringsverzoek zullen doen’. ‘Dat is wat het kabinet Mark Rutte als staand beleid hebben geformuleerd’.

De afgelopen jaren meldden zich zo’n tien Syriëgangers bij een Nederlandse diplomatieke post in Turkije. In alle gevallen werden ze door Turkije aan Nederland overgedragen, om vervolgens in Nederland te worden berecht. Nederland heeft een Europees opsporingsbevel uitgevaardigd tegen beide vrouwen, maar de situatie is in het geval van Fatima H. ingewikkelder geworden. ‘Die heeft het Nederlanderschap niet meer. Dus daar wordt in beginsel geen uitleveringsverzoek voor gedaan’, zei minister Ferdinand Grapperhaus.

Het welbevinden van de kinderen wordt volgens de minister goed in de gaten gehouden, in contact met de Turkse autoriteiten. Ferdinand Grapperhaus is niet van plan H. via haar kind alsnog naar Nederland te laten komen. ‘Dat is nadrukkelijk niet het uitgangspunt’. Als H. niet in Turkije wordt vervolgd, zal ze vermoedelijk worden uitgezet. Maar het is de vraag waarnaartoe. Omdat H. nu alleen nog de Marokkaanse nationaliteit heeft, bestaat de kans dat ze naar Marokko gaat. Politieke feiten: Een terugkeerkwestie in Marokko veel minder voer voor discussie. H. is daar waarschijnlijk welkom. Er zal dan worden onderzocht of ze strafbare feiten heeft gepleegd. Marokko ziet IS-vrouwen veel minder als een bedreiging dan Nederland. Ze worden gezien als vrouwen die hun man zijn gevolgd. Bovendien is er een groot vertrouwen in de veiligheidsdiensten, die terugkeerders streng in de gaten houden.

Welkom bij het Holland Magazine