Holland | Nieuws uit Nederland| 13-10-2019 * 19-10-2019

Zondag 13 oktober 2019 | Nederlandse boeren roepen Tweede Kamerleden op tegen handelsverdrag CETA met Canada te stemmen

Nederlandse boeren roepen Tweede Kamerleden op om tegen het handelsverdrag CETA te stemmen, dat de Europese Unie met Canada heeft gesloten. Ze vrezen voor forse concurrentie en marktverstoring. De boeren krijgen daarbij steun van GroenLinks-leider Jesse Klaver.

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond zijn onder meer bang voor oneerlijke concurrentie voor Nederlandse boeren. Volgens hen wordt de Europese markt geopend voor Canadese producten, die niet aan dezelfde eisen voor bijvoorbeeld dierenwelzijn of duurzaamheid hoeven te voldoen.

Als Nederland tegen Canada voetbalt vinden we het ook logisch dat beide partijen dezelfde spelregels hebben. Het is dus niet gek dat wij dat als voedselproducenten ook eisen, meldde Keimpe van der Heide | van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond | mede in het televisieprogramma Buitenhof. Als voorbeeld noemde hij het gebruik van hormonen, dat in Canada wel is toegestaan bij de productie van vlees. En dat vlees komt hier dan op de markt.

Volgens Hans Geurts van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond worden boeren wereldwijd tegen elkaar uitgespeeld door het verdrag. De stelling van deze vakbond is dat deze doorgeslagen vrijhandel en eerlijke prijzen gaan niet samen.

Dat GroenLinks zich als een soort ‘gelegenheidscoalitie’ bij de boeren aansluit, is volgens Jesse Klaver logisch. Het tegenhouden van CETA betekent volgens hem winst voor zowel de boeren als het klimaat. Hij hoopt genoeg collega’s zover te krijgen om te stemmen tegen het verdrag, dat dit najaar geratificeerd moet worden door de Tweede en Eerste Kamer. Het kabinet heeft nog geen meerderheid voor dit verdrag kunnen veiligstellen. Ook andere partijen hebben zich tegen het CETA-verdrag met Canada uitgesproken, zoals de PVV, de SP, Forum voor Democratie en de Partij voor de Dieren.

Historische Feiten: CETA | Comprehensive Economic and Trade Agreement | moet bijdragen aan meer export tussen Canada en de lidstaten van de Europese Unie, meer economische groei en mogelijk meer banen. Een deel van het verdrag is eind 2017 al in werking getreden.

Maandag 14 oktober 2019 | Buitensporig en onacceptabel geweld tegen politieagenten in Gelderse Doetichem en Brabantse Roosendaal

De korpschef van de nationale politie Erik Akerboom noemt het uitgaansgeweld tegen politieagenten dit weekeinde ‘buitensporig en onacceptabel’. ‘Onder meer in Roosendaal en Doetinchem ging het mis tegen collega’s die ’gewoon’ hun werk doen. Lokale en nationale maatregelen blijken weer eens noodzakelijk’, liet de korpschef via Twitter weten. Een groep van naar schatting vijftig mensen keerde zich in de nacht van zaterdag op zondag in Doetinchem tegen de politie. Daarbij is een agente gewond geraakt aan haar hand. In totaal waren ongeveer vijftig agenten uit heel Oost-Nederland en politiehonden nodig om de rust terug te brengen. Vier mannen zijn aangehouden. In het centrum van het Brabantse Roosendaal werden agenten bekogeld met vuurwerk, glazen en flessen. De politie voerde charges uit en veegde uiteindelijk de Markt schoon. Vier mannen en een meisje zijn aangehouden. Commentaar: Er zijn menselijke elementen in onze samenleving te wonen die ten doel hebben om politieagenten zonder enige schroom aan te vallen. Van de 50 mensen die buitensporig geweld hebben gebruikt zijn 4 mensen opgepakt; dat zijn er 46 te weinig. En dat is onacceptabel. Deze mensen horen vast te zitten en niet voor een paar uur of een nacht. En dan vervolgens gestarft te worden met een taakstraf van 30 uur. Dit zijn geen mensen maar schoften en die moeten harder dan hard worden aangepakt.

Dinsdag 15 oktober 2019 | Reiswereld furieus over ophef zitruimte van Peter R. de Vries in Transavia vliegtuig

De reiswereld reageert furieus op aantijgingen van Peter R. de Vries dat hij op een middenstoel van Transavia twee uur klem zat, aldus zijn tweet die viraal voor ophef zorgt. Met stroop vang je meer vliegen dan met azijn, zullen de sociale media-medewerkers van Transavia gedacht hebben. Dus is hun eerste reactie een stukje begrip met een sausje vleierij: ‘Voor een lange knappe man als jij is wat meer beenruimte inderdaad wel prettig’!. De luchtvaartmaatschappij geeft echter niet toe aan de kritiek van de tv-persoonlijkheid die op Twitter zei ’geen millimeter beenruimte’ te hebben in de middenstoel en ’compleet klem’ te zitten. Dat hem via de omroep steeds een prettige reis werd toegewenst, vond hij dan ook ’een regelrechte gotspe’. Maar daar had hij zelf wat aan kunnen doen, vindt de maatschappij. Die geeft hem dan ook het advies dat hem ook al door honderden volgers in minder sympathieke bewoordingen is meegedeeld: ‘Misschien kun je de volgende keer voor een paar euro extra een stoel aan het gangpad reserveren?’.

Commentaar: Transavia en honderden andere vliegtuigmaatschappijen willen vliegen toegankelijk houden voor iedereen. Dat betekent dat de prijzen aantrekkelijk moeten blijven. Elke reiziger heeft de keuze om bijvoorbeeld meer beenruimte bij te kopen. De meerkosten variëren bij Transavia van € 8,00 tot € 25,00 per enkele reis. Het is meer dan aannemelijk dat Peter R. de Vries voor een prikje wil vliegen met het comfort van de eerste klas in een vliegtuig. In plaats van klagen had  Peter R. de Vries de bemanning van het Transavia toestel ook kunnen vragen om een andere stoel. Peter R. de Vries twittert: ‘Wat een geklets naar aanleiding van mijn Transavia-tweetje: natuúúrlijk betaal ik graag extra voor wat beenruimte, doe ik altijd, maar dat kon nu dus niet en daarom zat ik met 1.91 meter klemvast in een ‘kinderstoeltje’. Dat men zogenaamd ‘furieus’ is, zegt alles’. Zo wil Peter R. de Vries altijd graag het laatste woord hebben. In deze heeft hij gewoon ongelijk. Een cursus volgen ‘hoe boek ik via internet een vliegticket met voldoende beenruimte’ is aan te bevelen. En dan had hij mogelijkheden.

Woensdag 15 november 2019 | Nederlands gezin leefde jaren in ‘afgezonderde provisorische ruimtes’ in Ruinerwold

‘Het gezin dat in een boerderij in Ruinerwold | gemeente De Wolden | is aangetroffen leefde daar negen jaar lang een ‘teruggetrokken bestaan’ in ‘afgezonderde provisorische ruimtes’, zei burgemeester van de gemeente De Wolden Roger de Groot en verder: ‘Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt’. De 58-jarige man die is aangehouden, is niet de vader van het gezin en niet de eigenaar van het pand. Hij huurt de woning wel. Wat zijn rol bij het gezin dan wel was, wordt volgens de burgemeester onderzocht. Op de boerderij zijn zes mensen aangetroffen, zegt een politiewoordvoerder: de vader van het gezin en vijf kinderen tussen de 18 en 25 jaar. Een onbekend aantal van hen is niet ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. De moeder van het gezin is overleden, nog voor het gezin introk op de boerderij.

Het gezin wachtte op het einde der tijden, noemde de burgemeester ‘een bijzonder verhaal’. Hij kon niet zeggen waar dat vandaan komt. Verder kon hij niet veel informatie geven over het gezin, vanwege privacy en het lopende politie-onderzoek. De zaak kwam aan het rollen doordat een 25-jarige man de afgelopen dagen meermaals een kroeg in Ruinerwold binnenliep. Hij bestelde bier en was compleet verward, zei de caféhouder. Na de derde keer werd de politie gebeld en ook burgemeester werd gewaarschuwd. De man zei dat hij negen jaar niet buiten was geweest. ‘Hij gaf toe dat hij was weggelopen en dat hij hulp nodig had. Hij had lang haar, een vies baardje, droeg oude kleding en had een verwarde blik. Hij zei dat hij nog nooit naar school was geweest en negen jaar niet naar de kapper”, aldus de café-eigenaar.

Historische feiten: Het einde der tijden is een voorstelling van de laatste tijdsperiode van alle menselijke geschiedenis die in hoofdzaak bij het jodendom, christendom en islam voorkomt.

Deze religies bestaan uit thema’s rondom grote omwentelingen en verlossing. In het judaïsme verwijst de eindtijd vaak naar het laatste stuk van de wereldgeschiedenis, waarin de Joodse uitzaaing wordt bijeengebracht, de Messias verschijnt, de ‘komende wereld’ komt en de doden opstaan.

In het christendom duidt de eindtijd vaak de Grote Verdrukking aan, die aan de wederkomst van Jezus voorafgaat. In de islam wordt de Oordeelsdag voorafgegaan door de verschijning van al-Mahdi | De Mahdi is een verlosser die op basis van profetieën aan het einde der tijden wordt verwacht door sommige islamitische stromingen |. Met de hulp van Isa | ander benaming voor Jezus | zal hij Dajjal | Dajjal wordt gezien als de valse Messias | vervolgens overwinnen.

Donderdag 17 oktober 2019 | Vechtpartijen tussen Turken en Koerden in Rotterdam om het militair geweld in Noord-Syrië

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer de gebeurtenissen in Rotterdam in de avonduren van woensdag 16 oktober 2019 veroordeeld. Een demonstratie van Koerden tegen de inval door Turkije in Syrië liep daar flink uit de hand. Koerden en Turken kwamen tegenover elkaar te staan en er ontstonden vechtpartijen. De politie verrichtte tientallen arrestaties. ‘In dit land mag je demonstreren, maar in dit land doen we dat wel beschaafd’, zei Mark Rutte. ‘Maatschappelijke conflicten moet je oplossen door dialoog, niet door de beelden die we vanavond uit Rotterdam hebben gezien. Dat is absoluut onacceptabel’. Volgens Mark Rutte moeten spanningen tussen bevolkingsgroepen in Nederland worden voorkomen. ‘Het kabinet steunt gemeenten daarbij’. Commentaar: De minister-president zei dat in Nederland gedemonstreerd mag worden maar dan beschaafd. Dat is zuiver. Op 15 juli 2016 is er volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan een staatsgreep verijdeld. Turken hebben zich destijds zeer agressief gedragen in de Maasstad tegenover de politie en journalisten. Een Turkse minister speelde hier in ook een rol. De Koerden wilden demonstreren tegen het geweld die de Turkse president gebruikt in Noord-Syrië tegen hun landgenoten. En de Rotterdamse Turken | velen zijn aanhangers van Recep Tayyip Erdogan | hebben dat te respecteren. Een altenatief is terug naar Turkije.

Vrijdag 18 oktober 2019 | Een stad in een stad …… Feyenoord City

Het wordt steeds duidelijker hoe de nieuwe zuidelijke Maasoever eruit moet gaan zien. Het nieuwe Masterplan Feyenoord City met uitgebreide schetsen van architectenbureau OMA | Het Office for Metropolitan Architecture is een internationaal architrectenbureau dat werd in 1975 opgericht door architect Rem Koolhaas, architect Elia Zenghelis, beeldend kunstenaars Madelon Vriesendorp en Zoe Zenghelis | zijn gepresenteerd. Opvallend is dat in het gebied nu ook 3.700 woningen zijn  gepland. Het gaat om zowel koop- als sociale huurwoningen voor studenten, starters, gezinnen en ouderen. Rotterdam wil zo tegemoetkomen aan de vraag aan woonruimte door verschillende groepen mensen.

In het Masterplan Feyenoord City wordt ook veel aandacht besteed aan de bereikbaarheid van het nieuwe gebied. Er wordt vooral ingezet op alternatieven voor de auto. Zo komen er verbeterde routes voor voetgangers, fietsers en een dicht netwerk voor openbaar vervoer. Feyenoord City wordt per trein bereikbaar via het nieuwe NS-station Stadionpark.

De ambities zijn om het aantal mensen dat per auto komt te halveren. Op dit moment komt op wedstrijddagen van Feyenoord 68% van de bezoekers met de auto. In het nieuwe plan moet dat naar 36%. Het Masterplan Feyenoord City gaat niet specifiek in op het nieuwe stadion van Feyenoord  met 63.000 zitplaatsen en die 444 miljoen euro gaat kosten. Het ontwerp daarvoor werd een kleine maand geleden al gepresenteerd.

Voor de Kerstmis worden de plannen aan alle Rotterdammers gepresenteerd. In april 2021 moeten de vergunningen rond zijn en kan de bouw beginnen. Aan het einde van het seizoen 2023/2024 moet het stadion af zijn.

Commentaar: Het oude stadion De Kuip blijft bestaan. De successen en nederlagen die de voetbalclub heeft gevierd en geleden blijft voort leven bij hun supporters. Toch is het goed dat Feyenoord kiest voor een nieuw stadion. Rotterdam is een moderne stad. De stad is herrezen uit de as van de Tweede Wereldoorlog. En een stad die de wereld kent. En vanaf het seizoen 2024/2025 speelt Feyenoord in zijn nieuwe huis; in zijn nieuwe stadion aan de Maas. De fans van deze club zullen er trots op zijn en de Rotterdammers ook.

Zaterdag 19 oktober 2019 | Boerenmensen blij met steun van koning Willem-Alexander

De boerenmensen zijn blij met de steun van koning Willem-Alexander. Hij liet tijdens het staatsbezoek in India weten dat het stikstofprobleem niet alleen een probleem is voor de boeren, maar iets is wat de samenleving met elkaar moet oplossen. ‘Dit is een enorme opsteker voor de boeren. Veel boeren zijn ook koningsgezind. Dit is voor hen van groot belang. Ik denk ook dat de koning gelijk heeft. De afgelopen jaren hebben wij als boeren al enorm ingeleverd. Nu moeten andere sectoren het doen’, aldus protestleider Sieta van Keimpema van de Farmers Defence Force. De boeren voerden op woensdag 16 oktober 2019 opnieuw actie in De Bilt en Den Haag. Eerder protesteerden de boeren ook al in Den Haag. Volgens Sieta van Keimpema zijn er nog geen concrete plannen voor nieuwe acties. ‘We gaan als bestuur eerst evalueren. Maar de actiebereidheid en creativiteit is enorm, want het vertrouwen in de politiek is er niet meer’.

Welkom bij het Holland Magazine