Harry en Meghan verlost van een last

Geert de Jonge | Columnist

De Britse prins Harry en zijn echtgenote prinses Meghan zullen hun koninklijke titels niet langer gebruiken behalve hun titel hertog en hertogin van Sussex en geen publieke financiële middelen meer ontvangen voor koninklijke plichtplegingen. Dat meldt Buckingham Palace in een officiële verklaring. Het statement is geschreven uit naam van koningin Elizabeth II zelf en meldt:

‘Na vele maanden van gesprekken en meer recente discussies, ben ik blij dat we samen een constructieve en ondersteunende oplossing hebben gevonden voor mijn kleinzoon en zijn gezin’. Harry, Meghan en Archie zullen altijd zeer geliefde leden van mijn familie zijn. Ik erken de uitdagingen die ze hebben ervaren als gevolg van het intensief volgen van hen door de media in de afgelopen twee jaar en steun hun wens voor een onafhankelijker leven. Ik wil hen bedanken voor al hun toegewijde werk in dit land, het Gemenebest en daarbuiten, en ben er bijzonder trots op hoe Meghan zo snel onderdeel van de familie is geworden. Het is de hoop van mijn hele familie dat de overeenkomst van vandaag hen in staat stelt een gelukkig en vredig nieuw leven op te bouwen‘.

De ongenadeloze Britse boulevardpers zal net zo lang over Harry en Meghan blijven schrijven tot dat dit huwelijk kapot is. En het maakt niet uit waar Harry met zijn gezin gaat wonen; in het Verenigd Koninkrijk of in Canada.

Ik breng in herinnering de documentaire die is uitgezonden in 2017 | twintig jaar na de dood van Harry’s moeder | in het Verenigd Koninkrijk en in tal van andere landen: Diana – In Her Own Words. De documentaire veroorzaakte veel commotie. Hierin waren beelden te zien van prinses Diana Frances Spencer die bij een logopedist haar hart lucht. Ze vertelde over het tegenvallende seksleven met prins Charles. En de gebrekkige steun van haar schoonmoeder Queen Elizabeth en haar liefde voor een vaderlijke beveiliger, Barry Mannakee, die drie weken nadat hij uit het paleis was gezet om het leven kwam bij een motorongeluk.

De vader van Harry, prins Charles zat ten tijde van de uitzending ver weg in Birkhall, |het Schotse buitenverblijf van zijn geliefde oma | de in 2002 overleden Queen Mum. De prins wachtte zwijgend tot de storm zou overwaaien, zoals altijd het devies is geweest. In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw stond prinses Diana Frances Spencer bijna continu in de kranten, met de kroonprins meestal als lijdend voorwerp. De ongelukkige prinses Diana was de eerste koninklijke beroemdheid die dit is overkomen.

De Britse boulevardpers verdient miljoenen ponden om beroemdheden als Harry en Meghan te beschadigen. Immers met name deze twee zijn nu extra voer om hun pagina’s te vullen net als destijds met zijn moeder prinses Diana Frances Spencer tijdens haar leven is gebeurd. Dat de jongste zoon van prinses Diana Frances Spencer deze stap met zijn echtgenote Meghan heeft genomen komt niet onverwacht.

Het is Harry bekend dat in de paleizen van de Windsors zijn moeder prinses Diana Frances Spencer eenzaam is geweest in haar leven maar daarbuiten werd ze voortdurend omstuwd door de boulevardpers. Tot haar dood in de tunnel in de Franse hoofdstad Parijs. Dat alles wilde Harry met zijn Meghan voorkomen.

De Amerikaanse Meghan is nooit populair geweest bij de Britse boulevardpers en dat werd volgens mij mede veroorzaakt door het feit dat zij gewoon mens wil zijn met een koninklijke titel. Gewoon moeder wil zijn van haar zoon Archie met een koninklijke titel. En ook gewoon als liefdeskoppel door het leven wil gaan met haar Harry met een koninklijke titel. En dat moet kunnen anno 2020; ook in het conservatieve Verenigd Koninkrijk. Ik durf zelfs te zeggen dat de moeder van Harry | prinses Diana Frances Spencer | haar zoon in de hemel een staande ovatie heeft gegeven toen hij het besluit heeft genomen om zelfstandig door het leven te gaan.

Achteraf gezien waren de eerste scheurtjes al waar te nemen ten tijde van de doop van Archie. De ceremonie werd heel privé gehouden. Net als de namen van de peetouders. Volgens de Britse tradities zijn koninklijke doopceremonies een publieke aangelegenheid. Dit houdt in dat de kersverse koninklijke ouders hun kind vlak voor de doop, aan alle aanwezige camera’s laten zien. Harry en Meghan besloten dit niet te doen. Ze regelden een eigen fotograaf die de aanwezigen op beeld vastlegde. Vervolgens bracht het paar twee foto’s naar buiten. Ook dat stuitte destijds op bezwaren bij de Britse boulevardpers maar daar hebben het tweetal geen boodschap aan. Harry en Meghan Windsors volgen hun eigen koers in het leven als hertog en hertogin van Sussex maar vooral als een gelukkig man en vrouw. Laat ze leven zoals u wilt leven: vrij.

Welkom bij het Holland Magazine